În prezent, încălzirea globală afectează toate continentele, iar efectele sale se vor agrava serios în viitor, în lipsa unor măsuri ferme de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră. Acestea sunt doar o parte din concluziile noului raport întocmit de Biroul Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei din cadrul ONU (IPCC), oamenii de știință avertizând că ce e mai rău abia începe.
Efectele observate ale schimbărilor climatice au afectat deja agricultura, sănătatea populației, ecosistemele terestre și acvatice, rezervele de apă și unele așezări umane. Conform raportului, calotele de gheață se topesc, zonele arctice sunt amenințate, rezervele de apă se reduc, valurile de căldură și ploile abundente se intensifică, recifele de coral dispar, iar peștii și alte animale migrează spre poli, unele specii fiind pe cale de dispariție.
Nivelul oceanelor crește într-un ritm care poate afecta comunitățile de pe coastă, apa devine din ce în ce mai acidă pe măsură ce absoarbe dioxidul de carbon emis prin arderea combustibililor fosili, iar biodiversitatea marină este amenințată. Materia organică înghețată în solul arctic începe să se topească și să se descompună, fapt ce va contribui la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră.
În cadrul conferinței de presă susținută la Yokohama în data de 31 martie 2014, Rajendra K. Pachauri, președintele IPCC, a afirmat că schimbările climatice vor afecta toți locuitorii planetei. În timp, efectele se vor agrava cu consecințe directe asupra rezervelor globale de hrană.
Vicente Barros, vicepreședintele Grupului de Lucru II, a afirmat că trăim într-o eră a schimbărilor climatice generate de activitățile umane, în cele mai multe cazuri nefiind pregătiți pentru riscurile asociate. Caracteristica definitorie a efectelor observate până acum este că se produc de la tropice spre poli, de la micile insule către continente și de la cele mai bogate țări la cele mai sărace.
Michel Jarraud, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, a susținut că, în trecut, umanitatea ar fi putut afecta clima Pământului din „ignoranță”, dar necunoașterea nu mai poate fi o scuză în prezent. Ultimul raport elaborat de IPCC se bazează pe analiza a mai mult de 12000 de studii științifice, „cea mai solidă dovadă pe care o poți avea în orice disciplină științifică”, potrivit lui Michel Jarraud.
IPCC susține că, pentru limitarea efectelor încălzirii globale, este necesară înțelegerea mecanismelor sale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptarea activităților umane la schimbările climatice. Noul raport IPCC completează datele privind influența activităților antropice asupra încălzirii globale și va fi urmat de un studiu privind măsurile care pot conduce la reducerea emisiilor poluante. Activitatea IPCC are doar un caracter științific, deciziile urmând a fi luate în cadrul negocierilor pentru elaborarea Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice.
Surse: BBC, The New York Times, IPCC, USFWS