Sulforafanul din broccoli ar putea ameliora simptomele autismului

sulforafan
Germeni de broccoli, o sursă de sulforafan /imagine Johns Hopkins Medicine

Administrarea zilnică de sulforafan, o moleculă regăsită în mod natural în broccoli, conopidă sau varză, poate ameliora unele simptome ale tulburărilor din spectrul autismului. Conform rezultatelor unui studiu pilot realizat de către cercetătorii MassGeneral Hospital for Children (MGHfC) și Johns Hopkins University School of Medicine, mulți dintre cei care au primit o doză zilnică de sulforafan au manifestat îmbunătățiri substanțiale în interacțiunea socială și comunicarea verbală, precum și diminuarea comportamentelor repetitive, în comparație cu cei care au primit un placebo.

Cercetarea a pornit de la mai multe relatări care indicau îmbunătățirea interacțiunii sociale la copiii cu autism în timpul episoadelor de febră, fapt confirmat de un studiu realizat în 2007 de Kennedy Krieger Institute. După investigarea posibilelor cauze ale acestui fenomen, cercetătorii au presupus că efectul se produce datorită modului particular în care febra activează răspunsul celulelor la stres.

Sulforafanul a fost izolat prima dată în 1992, compusul chimic putând fi sintetizat din mai multe plante din familia Brassicacee (crucifere), printre care broccoli, conopidă sau varză. Studii ulterioare au descoperit că sulforafanul are abilitatea de a susține mecanismele organismului de apărare împotriva stresului oxidativ, inflamației și deteriorării ADN-ului. Mai mult, s-a dovedit că îmbunătățește răspunsul organismului la șocul termic, similar proceselor puse în mișcare în timpul febrei.

Pentru a stabili dacă sulforafanul are efecte similare febrei în cazul persoanelor autiste, cercetătorii au pus la punct un studiu pilot, realizat pe un număr restrâns de persoane. Astfel, au fost selectați 44 de tineri diagnosticați cu tulburări moderate și severe din spectrul autismului, cu vârste cuprinse 13 și 27 de ani. Aleator, participanții au fost împărțiți în două grupuri, primii primind zilnic o doză de sulforafan, iar ceilalți un placebo. Pe baza greutății corporale, 26 de participanți au primit între 9 și 27 miligrame de sulforafan extras din germeni de broccoli timp de 18 săptămâni.

Rezultatele au fost evaluate periodic prin trei scale comportamentale completate de părinți și cercetători, fără ca aceștia să cunoască cine a primit sulforafan sau placebo. Analiza datelor arată că cei care au primit extractul de sulforafan au prezentat îmbunătățiri substanțiale ale interacțiunii sociale și comunicării verbale, dar acestea nu s-au menținut după încetarea studiului.

Paul Talalay, coordonatorul cercetării, susține că sulforafanul pare să ajute temporar celulele să depășească propriile limitări. Totodată, medicul susține că nivelul de sulforafan administrat ar fi dificil de obținut în mod natural din alimentație deoarece se regăsește în proporții variate în diverse legume crucifere, iar fiecare persoană îl metabolizează diferit.

Deși administrarea de sulforafan a avut rezultate pentru majoritatea participanților, aproximativ o treime nu au manifestat nicio îmbunătățire. Medicul Andrew Zimmerman, co-autor al studiului, consideră că este încă departe de a furniza un tratament pentru autism. În perioada următoare, cercetătorii vor investiga mecanismele prin care sulforafanul ajută la ameliorarea simptomelor autismului și vor testa extrasul din germeni de broccoli pe un număr mai mare de subiecți.

Cercetarea „Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD)” a fost publicată în revista PNAS. Într-un alt studiu, o băutură din germeni de broccoli a fost folosită pentru detoxifiere, ajutând la eliminarea compușilor potențiali cancerigeni din organism.

Surse: Johns Hopkins Medicine, PNAS, Kennedy Krieger Institute