O descoperire extrem de rară din Epoca Pietrei a fost realizată de arheologii danezi: un topor din piatră încă atașat de coada de lemn a fost găsit în localitatea Rødbyhavn. Deși nu a fost încă datat, se estimează că toporul are o vechime de aproximativ 5500 ani, o vârstă remarcabilă pentru un obiect de lemn recuperat din sol.
Orașul Rodbyhavn se află pe țărmul sudic al insulei Lolland și este punctul de intrare al tunelului subacvatic Fehmarnbelt, ce va lega Danemarca de Germania prin insula Fehmarn. Cu ocazia săpăturilor efectuate pentru construcția tunelului au fost descoperite mai multe artefacte bine conservate, printre care mai multe obiecte din lemn, dar și urme de pași umani de acum 5000 de ani. Primele de acest fel descoperite în Danemarca, urmele sunt considerate a aparține pescarilor preistorici, deoarece se află în apropierea unor unelte de pescuit.
Însă, descoperirea cu adevărat remarcabilă s-a dovedit a fi un topor din piatră atașat încă de coada de lemn. Arheologii muzeului Lolland-Falster consideră că zona în care au fost realizate descoperirile era folosită ca spațiu ritual, obiectele fiind plasate intenționat în poziție verticală. Particularitățile solului și lipsa oxigenului au prezervat în condiții foarte bune inclusiv materialele organice, fapt ce ar putea explica starea cozii din lemn.
Topoarele din piatră sunt printre cele mai reprezentative unelte din Neolitic (epoca nouă a pietrei), dar descoperirea unui topor în această stare de conservare este considerată extraordinară. Săpăturile arheologice vor continua până în 2017, iar cercetătorii cred că vor descoperi și alte obiecte din Epoca Pietrei.
Clipul următor prezintă urmele de pași din Neolitic.
Surse: BBC, Museum Lolland-Falster, Museum Lolland-Falster