Uraganul Patricia – cel mai puternic uragan din istorie în Pacificul de Est

cel mai puternic uragan
Uraganul Patricia – cel mai puternic uragan / imagine NOAA

În data de 23 octombrie 2015, uraganul Patricia a devenit cel mai puternic uragan din Pacificul de Nord-Est, înregistrat până acum. Început ca o furtună tropicală, uraganul Patricia s-a intensificat timp de trei zile, ajungând la viteze ale vântului de peste 325 km/h și o presiune minimă centrală de 880 mbar. „Superuraganul” a fost încadrat în categoria 5, maximă pe scala Saffir–Simpson, fiind considerat capabil să producă o catastrofă naturală.

În data de 20 octombrie 2015, o zonă cu presiune joasă s-a dezvoltat în cea de-a douăzecea depresiune tropicală din acest sezon în partea de est a Oceanului Pacific. În decurs de 12 ore, vântul s-a intensificat, fenomenul fiind denumit și clasificat drept furtuna tropicală Patricia. În 22 octombrie, viteza vântului crescuse considerabil, fiind estimate viteze susținute ale vântului de aproximativ 150 km/h. La ora 12:00 UTC, Centrul Național pentru Uragane din SUA (NHC) a clasificat Patricia drept uragan, menționând că pare să se intensifice rapid.

Viteza vântului a crescut constant, iar uraganul Patricia a început să se deplaseze spre nord-vest cu o viteză de aproape 19km/h. În data de 23 octombrie 2015, uraganul Patricia a fost încadrat în categoria 5 pe scala Saffir–Simpson, având viteze susținute ale vântului de aproximativ 325 km/h și o presiune minimă în centru de 880 milibari. Aceste caracteristici clasifică uraganul Patricia drept cel mai puternic uragan din Pacificul de Est, înregistrat până acum. Clipul următor prezintă evoluția uraganului Patricia din 19 până în 23 octombrie, ultima imagine fiind obținută de satelitul NASA-NOAA GOES 13 la ora 11:45 UTC (14:45 ora României).

Până acum, cea mai scăzută presiune pentru un ciclon tropical a fost înregistrată în 1979 la Taifunul Tip, cu o valoare de 870 mbar. Conform datelor culese de satelitul NASA-NOAA Suomi NPP, temperatura norilor din centrul uraganului Patricia este de minus 90 grade Celsius. Acest fapt, cumulat cu o dezvoltare concentrică, ar putea duce la intensificarea vântului. Prognoza de până acum sugerează că uraganul Patricia ar atinge coasta vestică a Mexicului în data de 24 octombrie, cu potențiale consecințe catastrofale în statele Nayarit, Jalisco, Colima, Michoacan și Guerrero.
Actualizare: În ultimele comunicate, NASA l-a numit cel mai puternic uragan din istorie în emisfera nordică. Așa arată uraganul Patricia văzut de pe Stația Spațială Internațională.

Surse: NASA, NOAA