Cele mai vechi fosile Homo sapiens descoperite în Jebel Irhoud (video)

Irhoud 11
Mandibula Irhoud 11 / imagine:Jean-Jacques Hublin, MPI-EVA, Leipzig

Cele mai vechi fosile Homo sapiens descoperite până acum provin din situl Jebel Irhoud, Maroc. Fosilele au fost datate la peste 300000 ani și sunt cu cel puțin 100 de mii de ani mai vechi decât alte fosile ale omului modern primitiv cunoscute până acum. Descoperirea rescrie încă o dată istoria începuturilor umanității, autorii susținând ipoteza unei unei origini pan-Africane a speciei Homo sapiens.

Cercetările de până acum sugerau originea africană a speciei noastre dintr-un grup numit Homo heidelbergensis sau Homo rhodesiensis. Cum cele mai vechi fosile anterioare proveneau din situl Omo Kibish (Etiopia) și sunt datate la 195000 ani, majoritatea cercetătorilor presupuneau că toți oamenii moderni descind dintr-o populație care a trăit în Africa de Est în urmă cu aproximativ 200 de mii de ani.

Situl Jebel Irhoud este situat în partea de Nord-Vest Maracoului, la aproximativ 90 km de Marrakech. Deși este cunoscut încă din anii 1960 pentru fosilele umane și artefactele din Paleoliticul mijlociu, situl nu a putut fi datat cu exactitate. Cele mai bune estimări indicau o vechime maxim 160000 ani. Începând din 2004, noi săpături arheologice au condus la descoperirea de noi fosile umane, cranii dinți și oase lungi de la cel puțin cinci indivizi.

În două studii publicate în revista Nature, cercetătorii descriu fosilele descoperite și prezintă concluziile datării prin termoluminiscenţă. Craniul adult Irhoud 10, compus din cutie craniană și părți din oasele feței, a fost reconstituit digital și analizat. Cercetătorii susțin că Irhoud 10 prezintă caracteristici întâlnite la oamenii moderni recenți și se deosebește clar de fosilele Omului de Neanderthal. Mandibula aproape completă a unui adult, denumită Irhoud 11, prezintă atât caracteristici întâlnite la oamenii moderni primitivi, cât și la Homo sapiens modern.

Metoda datării prin termoluminescență a relevat că fosilele au o vechime cuprinsă între 315 ± 34 mii de ani. Coroborând dovezile morfologice și datarea, autorii consideră Jebel Irhoud drept cel mai vechi și mai bogat sit african din perioada de mijloc a Paleoliticului. În privința apariției omului modern, autorii consideră că Homo sapiens a evoluat gradual începând din urmă cu aproximativ 400000 ani, iar acum cca. 300 de mii de ani ar fi fost răspândit pe tot continentul African.

Ca și în cazul altor cercetări paleoantropologice, noile date provenite din situl Jebel Irhoud completează istoria complicată a omului modern și ne aduc cu un pas mai aproape de înțelegerea evoluției speciei pe care o numim Homo sapiens („Omul înțelept”). Studiile „New fossils from Jebel Irhoud, Morocco and the pan-African origin of Homo sapiens” și „The age of the hominin fossils from Jebel Irhoud, Morocco, and the origins of the Middle Stone Age” au fost publicate în revista Nature din 8 iunie 2017.
Surse: Nature, Nature