Dispariția Omului de Neanderthal, o nouă cronologie

Omul de Neanderthal a dispărut din Europa cu cel puțin zece mii de ani mai devreme decât se credea până acum, susține un nou studiu publicat în revista Nature de către o echipă internațională de cercetători. Cu toate acestea, Homo neanderthalensis și Homo sapiens au coexistat aproape cinci mii de ani, timp suficient pentru a interacționa și a se încrucișa, susțin oamenii de știință.

Explicarea dispariției neanderthalienilor este un subiect perpetuu de dezbatere științifică, unii cercetătorii sugerând drept cauze schimbările climatice, inteligența mai redusă și incapacitatea de a se adapta, „ghinionul” și chiar canibalismul omului modern. Folosind noi tehnici de datare prin metoda radiocarbonului și modele matematice, noul studiu a reanalizat aproape 200 de probe din 40 de situri aflate de-a lungul continentului european, din Spania până în Rusia.

Neanderthal jaw
Mandibulă de Neanderthal descoperită în Zafaraya, Spania /imagine Thomas Higham

Conform autorilor, în urmă cu 45000 ani, Europa era dominată de Omul de Neanderthal, cu mici așezări ale omului modern, în special în regiunea Peninsulei Italice. Timp de aproape 5000 de ani, H. neanderthalensis și H. Sapiens au conviețuit, timp în care omul modern a devenit predominat în Europa. În urmă cu cca. 40000 ani, neanderthalienii mai ocupau doar zone restrânse din Franța actuală, ulterior dispărând definitiv. Studiul susține că nu au fost descoperite dovezi care să ateste supraviețuirea ulterioară a acestei specii în Peninsula Iberică.

În diverse zone ale Europei, Omul de Neanderthal și H. Sapiens au coexistat între 2600 și 5400 ani, primii adoptând în timp anumite obiceiuri și tehnologii ale noilor veniți. În acest sens, au fost descoperite dovezi care atestă că ultimele populații de neanderthalieni copiau unelte și podoabe caracteristice culturilor Homo sapiens.

Coordonatorul studiului, profesorul Thomas Higham din cadrul Universității Oxford, susține că sosirea Homo Sapiens nu a dus la dispariția imediată a Omului de Neanderthal, așa cum se credea până acum. În schimb, sugerează că dispariția neanderthalienilor ar putea să fi fost un proces influențat de mai mulți factori, printre cei mai importanți fiind limitarea resurselor naturale ca urmare a schimbărilor climatice.

În concluzie, noua cronologie sugerează că Omul de Neanderthal a apărut în Eurasia în urmă cu 250000 ani, domina Europa în urmă cu 50000 ani, a început să conviețuiască cu Homo sapiens acum cca. 45000 ani și a dispărut complet în urmă cu aproximativ 41030 – 39260 ani. Asta până când vor fi descoperite noi dovezi care să ofere mai multe detalii despre dispariția Omului de Neanderthal.


Surse: Nature, Natural History Museum, BBC, Reuters