Racheta Falcon 9 a aterizat pe platforma marină (video)

Falcon 9 aterizare
Prima treaptă Falcon 9 aterizează pe barja “Of Course I Still Love You” / imagine SpaceX

Prima treaptă a unei rachete SpaceX Falcon 9 a aterizat cu succes pe platforma marină autonomă “Of Course I Still Love You” în Oceanul Atlantic. După cinci încercări nereușite pe mare și succesul reîntoarcerii primei trepte pe uscat, SpaceX mai face un pas către racheta reutilizabilă mult dorită. Chiar dacă prima aterizare pe o barjă este un punct de referință, SpaceX trebuie să demonstreze că rachetele pot fi reutilizate în siguranță și vor fi recuperate după majoritatea lansărilor.

În data de 08 aprilie 2016, la ora 20:43 UTC, racheta Falcon 9 a lansat o capsulă cargo Dragon în cadrul misiunii CRS-8 (Commercial Resupply Services) pentru reaprovizionarea Stației Spațiale Internaționale. Condițiile meteo au fost perfecte la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral (Florida) și lansarea a decurs în condiții normale, așa cum se poate vedea în clipul următor.
SpaceX Falcon 9 CRS-8 launch

După separarea de treapta a doua care a purtat mai departe capsula Dragon, prima treaptă a rachetei Falcon 9 a început o coborâre controlată și a reușit să aterizeze cu succes pe platforma marină autonomă “Of Course I Still Love You” („Bineînțeles că încă te iubesc”). Aterizarea a avut loc la aproximativ 10 minute după decolare și poate fi vizionată în clipul următor, calitatea video fiind influențată de transmisia în direct realizată de SpaceX pe YouTube.
Falcon 9 first stage landing, April 2016 (close-up & slow motion)

Actualizare: SpaceX a publicat o înregistrare la rezoluție 4K
Falcon 9 First Stage Landing on Droneship (4K)

Deși SpaceX a reușit să recupereze pe uscat prima treaptă a unei rachete Falcon 9 în decembrie 2015, aceasta nu a fost reutilizată într-o altă misiune. Rămâne să vedem dacă racheta Falcon 9 din misiunea CRS-8 va fi refolosită la o lansare comercială, într-un zbor de test, ori va fi studiată și păstrată de SpaceX. Între timp, Blue Origin a reușit să lanseze și aterizeze aceeași rachetă New Shepard de trei ori. Chiar dacă nu concurează pe aceeași piață, reușitele Blue Origin au pus presiune pe SpaceX. Compania condusă de Elon Musk va trebui să demonstreze în cursul acestui an viabilitatea Falcon 9 ca vehicul de lansare reutilizabil. Deși nu a declarat nimic oficial, Jeff Bezos, fondatorul și proprietarul Blue Origin, și-ar putea urgenta planurile de a construi un motor mult mai puternic și o rachetă care să ajungă pe orbită, intrând în competiție directă cu SpaceX.
New Shepherd – trei lansări și trei aterizări reușitele