30 Arietis – un sistem stelar cvadruplu și planeta 30 Ari Bb

sistem stelar cvadruplu
Planeta 30 Ari Bb în centru, steaua primară 30 Ari B în plan apropiat și sistemul binar 30 Ari A în dreapta sus / ilustrație © Karen Teramura, UH IfA

Astronomii stabilit că planeta 30 Ari Bb se află într-un sistem stelar cvadruplu, al doilea caz de acest fel identificat până acum. Deși planeta era cunoscută, se credea că 30 Arietis este un sistem stelar triplu. Acum, noi observații au arătat că sistemul stelar cvadruplu 30 Ari este format din două sisteme binare, cea de-a doua stea a sistemului 30 Ari B orbitând practic în jurul planetei.

Sistemul stelar 30 Arietis, prescurtat 30 Ari, se află la aproximativ 136 ani lumină în direcția constelației Aries (Berbecul). Cercetătorii cunoșteau că este format dintr-un sistem stelar binar denumit 30 Ari A și steaua 30 Ari B, dar instrumentele montate pe telescoapele Observatorului Palomar din San Diego au condus la descoperirea unei alte stele.

Noua stea este o pitică roșie și orbitează în jurul 30 Ari B, dar planeta 30 Ari Bb nu se rotește decât în jurul stelei primare. Planeta 30 Ari Bb este un gigant gazos cu o masă estimată de 10 ori mai mare decât Jupiter și orbitează în jurul stelei primare o dată la 335 zile. Sistemul 30 Ari A se află la o distanță de 1670 unități astronomice de 30 Ari B, cele două sisteme binare având o rotație sincronă.

30 Arietis
Sistemul stelar cvadruplu 30 Arietis / ilustrație NASA/JPL-Caltech

Astronomii consideră că 30 Ari Bb, sau orice satelit ar putea avea, nu ar putea susține viața. Dacă am putea privi de pe această planetă, am vedea steaua 30 Ari B ca pe un Soare mic și două stele foarte luminoase care ar fi vizibile în timpul zilei. Dintre aceste două stele, cu ajutorul unui telescop suficient de puternic, am putea observa că una este defapt un sistem binar.

În ultimii ani, astronomii au identificat mai multe planete în sisteme cu mai multe stele, inclusiv unele care ar putea avea apusuri amintind de planeta Tatooine din seria Star Wars. Descoperirea lor nu mai este o surpriză, mai ales dacă avem în vedere că sistemele binare sunt mult mai des întâlnite în Calea Lactee decât cele cu o singură stea. Totuși, o planetă și patru stele reprezintă o raritate, singurul exemplu cunoscut până acum fiind sistemul stelar cvadruplu KIC 4862625 (Kepler 64), descoperit în 2013.
Sursă: NASA