Conform unui nou studiu, administrarea de antidepresive mamei în cel de-al doilea și/sau al treilea trimestru de sarcină ar crește cu 87% riscul copilului de a fi diagnosticat cu tulburări din spectrul autismului. Concluzia se bazează pe cercetarea a peste 145000 sarcini și monitorizarea copiilor până la vârsta de 10 ani, dar nu demonstrează o legătură de cauzalitate între antidepresive și autism. Totuși, specialiștii apreciază că administrarea de antidepresive în timpul sarcinii ar trebui evaluată mai atent.
Cauzele autismului sunt complexe și încă neînțelese complet. Cea mai bună explicație de până acum, reconfirmată recent de o nouă cercetare, este existența unui surplus de sinapse la copiii cu autism. Dacă mai mulți oameni de știință s-au orientat către stabilirea unor posibile cauze genetice ale acestei dereglări neuronale, cercetătorii Universității din Montréal au vizat stabilirea unor posibile cauze legate de expunerea la anumiți factori externi.
În acest sens, studiul a analizat datele despre 145456 sarcini din Québec în perioada 1 ianuarie 1998 – 31 decembrie 2009. Copiii au fost monitorizați până la cel mult 10 ani, media de vârstă pentru participanții la studiu fiind de cca. 6 ani. Din total, 1054 copii (0,7%) au fost diagnosticați cu tulburări din spectrul autismului, de patru ori mai mulți băieți decât fete. Coroborând aceste date cu situația administrării de antidepresive mamelor în timpul sarcinii, autorii susțin că au descoperit o corelație semnificativă.
Astfel, utilizarea de antidepresive, în special inhibitori selectivi ai reabsorbției serotoninei, în al doilea și/sau al treilea trimestru crește riscul de autism la copii, chiar și atunci când este luată în considerare influența depresiei materne. Medicamentele din clasa inhibitorilor selectivi ai reabsorbției serotoninei (ISRS, în limba engleză SSRIs – selective serotonin reuptake inhibitors) sunt printre cele mai utilizate antidepresive la nivel mondial, iar statisticile autorilor sugerează că un procent cuprins între 6 și 10% din femeile însărcinate sunt tratate cu antidepresive în prezent.
Chiar dacă copiii ai căror mame au luat antidepresive în timpul sarcinii au un risc crescut cu 87% de a dezvolta tulburări din spectrul autismului, corelația statistică nu dovedește o legătură de cauzalitate între autism și acest tip de medicație. Cauza depresiei materne ar putea influența și apariția ulterioară a autismului la copii, la fel cum motivele ce determină nașterea prin cezariană s-ar putea număra printre factorii favorizanți.
Totodată, depresia netratată a mamei poate avea consecințe negative asupra evoluției sarcinii. Femeile însărcinate care suferă de depresie pot avea probleme cu somnul, un nivel crescut de stres sau o dietă nesănătoasă, toate acestea putând avea repercusiuni asupra copilului. În concluzie, până la noi cercetări mai ample, autorii studiului consideră că administrarea de antidepresive în timpul sarcinii ar trebui luată în considerare după încercarea altor metode, cum ar fi psihoterapia. Studiul „Antidepressant Use During Pregnancy and the Risk of Autism Spectrum Disorder in Children” a fost publicat în revista JAMA Pediatrics din 14 decembrie 2015.
Surse: JAMA Pediatrics, University of Montreal