Cele mai mici organisme, bacterii ultra-mici în imagini

ultra-small bacteria
Bacterie ultra-mică / imagine Berkeley Lab

O echipă internațională de cercetători a reușit să obțină imagini cu bacterii ultra-mici, posibil cele mai mici organisme de pe Pământ. Oamenii de știință consideră că bacteriile descoperite se află la limita inferioară a dimensiunilor pe care le poate avea un organism viu, cel mai mic volum pe care îl poate avea o celulă capabilă să găzduiască suficient material pentru a susține viața.

Posibilitatea existenței bacteriilor ultra-mici a fost un subiect constat de dezbatere științifică în ultimele două decenii, iar imaginile obținute acum și analizele ADN le confirmă și oferă primele date despre caracteristicile lor. Pentru a le descoperii, cercetătorii au filtrat apa subterană colectată în Rifle (Colorado) cu o serie succesivă de filtre până la dimensiunea de 0,2 microni, utilizată de obicei pentru sterilizarea apei.

Conținutul rămas a fost înghețat la minus 272 grade Celsius pentru a nu fi contaminat și a fost transportat la Laboratorul Național Lawrence Berkeley din California. Cu ajutorul microscopului electronic, au fost identificate bacterii cu un vomum de doar 0,009 microni cubi (un micron este o milionime dintr-un metru). Organismele sunt atât de mici, încât 150 ar putea încăpea într-o celulă de Escherichia coli și mai mult de 150000 de celule ar putea sta pe vârful unui fir de păr uman.

Dintre bacteriile descoperite, cercetătorii au remarcat că o parte aveau pili, filamente externe care ar putea fi folosite pentru a comunica cu alte microorganisme. Analiza ADN a relevat că bacteriile sunt lipsite de o serie de funcții de bază, iar cercetătorii presupun că s-ar putea baza pe colaborarea cu alte microorganisme pentru a își asigura resursele vitale.

Birgit Luef, coordonatoarea cercetării, susține că nu există încă un consens în privința dimensiunii minime pe care o poate avea un organism viu, dar studiul actual și datele obținute sunt un importat pas înainte. Cercetarea „Diverse uncultivated ultra-small bacterial cells in groundwater” a fost publicată în revista Nature Communications.
Clipul următor prezintă mai multe imagini, inclusiv reconstituiri tomografice ale interiorului bacteriilor.

Surse: Berkeley Lab, Nature Communications