Dakotaraptor steini – un Velociraptor mult mai mare

Dakotaraptor
Dakotaraptor steini / ilustrație Emily Willoughby

Paleontologii Universității Kansas au descoperit și descris un dinozaur înrudit cu Velociraptor, dar de peste două ori mai mare. Denumit științific Dakotaraptor steini, dinozaurul măsura peste 5 metri în lungime și este unul dintre cei mai mari dinozauri theropozi cu pene din familia Dromaeosauridae descoperiți până acum. De asemenea, Dakotaraptor este și primul „prădător gigant” descoperit în formațiunea Hell Creek, oferind noi date despre diversitatea dinozaurilor din Cretacicul târziu.

Fosilele care au condus la descrierea noii specii au fost descoperite în formațiunea geologică Hell Creek („Pârâul Iadului”) din statul american Dakota de Sud de către cercetătorul Robert DePalma (Palm Beach Museum of Natural History). Familia Dromaeosauridae reunește mai multe specii de dinozauri theropozi cu pene, considerați agili și în general de mici dimensiuni, precum Balaur bondoc descoperit în România.

Dakotaraptor size
Dimensiunile lui Dakotaraptor / ilustrație DePalma et al.

În comparație cu majoritatea rudelor sale, Dakotaraptor steini era un adevărat gigant. Din fosilele descoperite până acum, paleontologii estimează că un Dakotaraptor adult măsura aproximativ 5,5 metri în lungime. De exemplu, față de Velociraptor mongoliensis, Dakotaraptor era de două ori mai lung. Conform autorilor studiului, singurul dinozaur din familia Dromaeosauridae similar cu Dakotaraptor este Utahraptor ostrommaysorum. În pofida mărimii sale, cercetătorii consideră că Dakotaraptor avea o constituție ușoară și era, cel mai probabil, la fel de agil ca și theropozii mai mici.

Pe lângă dimensiuni, fosilele au mai relevat că Dakotaraptor avea membrele superioare acoperite cu pene. Deși se aseamănă cu o „pasăre gigant” și face parte din rudele apropiate ale dinozaurilor care au evoluat în păsările de azi, Dakotaraptor nu putea zbura. Descrierea speciei Dakotaraptor steini a fost publicată în jurnalul Paleontological Contributions sub titlul „The first giant raptor (Theropoda: Dromaeosauridae) from the Hell Creek Formation”.
Surse: University of Kansas, Paleontological Contributions