EBLM J0555-57Ab este cea mai mică stea descoperită până acum

cea mai mică stea
EBLM J0555-57Ab comparată cu Jupiter, Saturn și TRAPPIST-1 / ilustrație University of Cambridge

O echipă internațională de astronomi a măsurat și descris cea mai mică stea descoperită până acum. EBLM J0555-57Ab este apropiată ca dimensiune de planeta Saturn și are o masă estimată la numai 0,081 din masa Soarelui. Cercetătorii consideră că steaua se situează la limita inferioară a dimensiunilor stelare, având puțin peste masa necesară pentru a susține reacția de fuziune a hidrogenului.

EBLM J0555-57Ab face parte dintr-un sistem stelar binar (1SWASPJ055532.69-571726.0) situat la aproximativ 600 ani lumină de Pământ. Steaua principală este asemănătoare Soarelui, dar steaua secundară este mult mai mică. De altfel, aceasta a fost detectată prima dată de rețeaua WASP (Wide Angle Search for Planets), folosită pentru descoperirea și caracterizarea exoplanetelor.

Conform studiului publicat, raza stelei EBLM J0555-57Ab este de 0,084 din raza Soarelui, doar cu puțin mai mare decât cea a planetei Saturn. Masa stelei este estimată la 0,081 din masa Soarelui, ori de aproximativ 85±4 ori mai mare decât masa planetei Jupiter, cea mai mare planetă din Sistemul Solar. Astronomii consideră că o masă doar cu puțin mai mică nu ar fi fost suficientă pentru ca steaua să susțină reacția de fuziune a hidrogenului în heliu, iar acesta s-ar fi transformat într-o pitică brună.

Descoperirea EBLM J0555-57Ab este considerată importantă deoarece oferă indicii cu privire la limita inferioară a dimensiunilor stelelor. De asemenea, astronomii consideră că astfel de sisteme cu stele mici ar putea avea planete asemănătoare Pământului situate în zona locuibilă. De exemplu, în jurul stelei pitice TRAPPIST-1 ar orbita nu mai puțin de șapte exoplanete telurice. Studiul „A Saturn-size low-mass star at the hydrogen-burning limit” va fi publicat în revista Astronomy & Astrophysics.

Surse: University of Cambridge, Astronomy & Astrophysics