Eclipsa de Soare din 21 iunie 2020 în direct (video)

Eclipsa de Soare din 21 iunie 2020 este o eclipsă inelară, iar de pe teritoriul României vizibilă doar ca o eclipsă parțială. Prin intermediul transmisiilor în direct, fenomenul astronomic va putea fi urmărit așa cum apare în Africa și Asia, pe traseul umbrei Lunii. O eclipsă de Soare se produce când umbra Lunii traversează suprafața Pământului. În funcție de poziția Lunii față de Pământ, eclipsele pot fi totale – Soarele pare acoperit complet de Lună, parțiale – doar o parte este obturată, ori inelare – Luna apare ca un disc negru ce nu acoperă complet Soarele.

eclipse de Soare
Tipuri de eclipse de Soare / imagine NASA/SciNews.ro

De asemenea, în funcție de zona geografică, cei aflați în zona de umbră a Lunii vor putea observa fenomenul integral, în acest caz eclipsa inelară. Cei aflați în zona de penumbră a Lunii vor putea observa o eclipsă parțială. Pe traseul eclipsei din 21 iunie 2020, România se află la marginea zonei de penumbră, Luna acoperind maxim 6,4% din suprafața Soarelui. Din acest motiv, observarea eclipsei se va face doar cu ochelari de protecție. Începând din Sud-Estul României, eclipsa va putea fi observată treptat de la Constanța (ora 08:04), București (08:08), Sibiu (08:16), Cluj-Napoca (08:21) și Satu Mare (08:28). Durata medie a eclipsei în România este de 45 de minute.

Pentru locuitorii din Bârlad, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” a pregătit un nou telescop destinat observațiilor solare, ce va fi inaugurat cu prilejul eclipsei. Publicul va putea observa Soarele în condiții de siguranță și va putea vizita Observatorul. Mai multe detalii puteți găsi pe pagina oficială astrobarlad.wordpress.com

Umbra Lunii va trece peste Africa, Peninsula Arabică, India și China, din aceste zone putând fi observată eclipsa inelară. În funcție de locație, eclipsa va putea fi vizibilă începând de la ora 07:47 până la ora 11:32, maximul eclipsei fiind la ora 09:40. Următoarele transmisiuni directe oferă imagini de la diverse observatoare aflate pe traseul eclipsei.

Slooh – Star Party Live! Solstice Ring-of-Fire Annular Solar Eclipse

TimeAndDate – Annular Solar Eclipse 2020

Virtual Telescope Project – 21 June 2020 Solstice Annular Solar Eclipse: live observation

Ultima eclipsă ce a putut fi observată din România a avut loc în data de 20 martie 2015.

Surse: NASA, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”