Eodelphis kabatensis este cea mai veche specie de delfin descoperită până acum și ar putea fi printre primele specii de delfin de pe Terra. Recenta redescriere a speciei rezolvă un mister al evoluției delfinilor și confirmă începuturile speciei în urmă cu cca. 13 milioane de ani.
Cele mai vechi fosile de delfin cunoscute până acum au fost datate în urmă cu aproximativ 6 milioane de ani, dar studiile moleculare indicau că originea și diversificarea delfinilor ar fi trebuit să înceapă în urmă cu 9 -12 milioane de ani. Cum fragmentul de craniu care a contribuit la descrierea speciei Eodelphis kabatensis a fost descoperit în sedimente depuse în urmă cu 8 -13 milioane de ani, cercetătorii susțin că au rezolvat această discrepanță.
Jonathan Geisler, paleontolog marin, susține că reconstituirea craniului din fragmentele fosile ale speciei Eodelphis kabatensis ne oferă cea mai bună reprezentare de până acum a felului în care arătau primii delfinii.
Deși fragmentele fosile au fost descoperite în anii ’70 în formațiunea geologică Mashike, în apropierea râului Oshirarika din Hakkaido, au fost atribuite speciei Stenella kabatensis și au fost ignorate de cea mai mare parte a comunității științifice din afara Japoniei. Reluând cercetările, paleontologul Mizuki Murakami a publicat un nou studiu – „Eodelphis kabatensis, a new name for the oldest true dolphin Stenella kabatensis” – în care a redenumit specia susținând că este cea mai veche specie de delfin cunoscută din Miocen și unul dintre primii delfini.
Eodelphis kabatensis s-ar putea afla la originea familiei Delphinidae care include în prezent 36 de specii și este cea mai diversă și numeroasă familie de mamifere marine. Autorii studiului susțin că prezența speciei Eodelphis kabatensis în Oceanul Pacific ar putea indica că aici și-au început evoluția delfinii, dar este necesară descoperirea și analizarea mai multor specimene pentru a putea trage o concluzie.
În clipul următor avem reconstituirea craniului speciei Eodelphis kabatensis și o reprezentare 3D a fragmentului fosil realizată cu ajutorul tomografului.
Surse: Society of Vertebrate Paleontology, Flickr