Qianzhousaurus sinensis – tiranozaurul poreclit „Pinocchio rex”

Pinocchio rex
Qianzhousaurus sinensis vânează un dinozaur cu pene Nankangia / ilustrație Chuang Zhao

Paleontologii au descoperit o nouă specie de dinozaur pe care l-au poreclit „Pinocchio rex” datorită botului alungit. Qianzhousaurus sinensis a trăit acum aproximativ 66 de milioane de ani, iar cercetătorii susțin că face parte din aceeași familie de dinozauri ca și Tyrannosaurus rex, fiind un prădător de temut.

Fosilele care au ajutat la descrierea speciei au fost descoperite din întâmplare de lucrătorii unui șantier de construcții din orașul Ganzhou, în partea de sud a Chinei. După ce au fost duse la muzeul local, fragmentele au fost studiate de Prof. Junchang Lu (Chinese Academy of Geological Sciences) și Dr. Steve Brusatte (University of Edinburgh’s School of GeoSciences) care au denumit specia pornind de la numele antic al localității, Qianzhou.

Deoarece botul constituie aproape 70% din lungimea craniului, cercetătorii l-au poreclit „Pinocchio rex” și estimează că un exemplar adult din specia Qianzhousaurus sinensis măsura aproximativ 9 m. de la cap la coadă și cântărea cca. 800 kg. Deși mai mic decât T. rex (13 m), dinozaurul ar fi trebuit să fie mai agil, ceea ce i-ar fi permis să fie un prădător de temut în Cretacic.

Qianzhousaurus sinensis
Craniul tiranozaurului „Pinocchio rex” / imagine Junchang Lu

Paleontologii consideră că Qianzhousaurus sinensis ar fi trăit alături de tiranozauri cu botul scurt, dar nu ar fi fost în competiție directă deoarece ultimii erau mai mari și probabil vânau alte specii. De asemenea, din cauza maxilarului inferior mai lung și mai subțire, Qianzhousaurus sinensis nu ar fi avut o mușcătură la fel de puternică precum T. rex.

Descoperirea noii specii, pentru știință, este considerată importantă deoarece confirmă existența dinozaurilor cu bot alungit. Până acum, exemplarele similare descoperite aparțineau unor dinozauri care nu ajunseseră la maturitate, iar cercetătorii speculau că aceștia și-ar fi putut modifica conformația craniului în decursul vieții.

Profesorul Junchang Lu consideră că, alături de specia Alioramus din Mongolia, descoperirea Qianzhousaurus sinensis demonstrează răspândirea largă a tiranozaurilor cu bot lung în Asia, fiind probabil unul din principalele grupuri de dinozauri prădători.

Sursă: University of Edinburgh