Huanansaurus ganzhouensis, un nou dinozaur cu creastă și pene

Huanansaurus
Huanansaurus ganzhouensis / ilustrație Chuang Zhao

Huanansaurus ganzhouensis este o nouă specie de oviraptor, un dinozaur cu creastă și pene care a trăit la sfârșitul Cretacicului. Deși fosilele sale au fost descoperite în sudul Chinei, Huanansaurus se aseamănă cel mai mult cu specii din grupul Oviraptorosauria descoperite în Mongolia. Acest fapt, susțin paleontologii, sugerează o distribuție pe tot cuprinsul Asiei a dinozaurilor cu pene de acest fel.

Încrengătura Oviraptorosauria reunește o multitudine de specii de dinozauri bipezi theropozi care au trăit în Asia și America de Nord în Cretacic. Variind de la dimensiunea unui curcan până la o lungime de 8 metri (Gigantoraptor), acești dinozauri au drept caracteristici reprezentative craniul scurt cu cioc și, în cele mai multe cazuri, o creastă osoasă în partea de sus. Deși numele oviraptorosaur s-ar traduce „șopârla care fură ouă”, deoarece prima specie descrisă (Oviraptor philoceratops) a fost descoperită lângă cuibul unui dinozaur cu coarne, oviraptorii se aseamănă destul de mult cu păsările, mulți fiind descoperiți clocind ouăle proprii.

Fosilele care au ajutat la descrierea noii specii, un craniu complet și un schelet parțial, au fost descoperite în formațiunea geologică Nanxiong din apropierea orașului Ganzhou, provincia Jiangxi din sudul Chinei (regiune denumită Huanan, de unde și numele). Ca și alți oviraptori, Huanansaurus ganzhouensi are o creastă osoasă, dar structura maxilarului diferă, sugerând o specializare pentru un anumit tip de hrană. Dinozaurul nu este printre cei mai mari, dar nici foarte mic, doar craniul având o lungime de aproximativ 25 cm.

Mai multe caracteristici anatomice îl apropie pe Huanansaurus de Citipati osmolskae, o specie de oviraptor descoperită în formațiunea geologică Djadochta din partea de sud a Mongoliei, în Deșertul Gobi. Având în vedere că, până acum, au fost descoperite șase specii din grupul Oviraptorosauria în formațiunea Nanxiong, cercetătorii consideră că fiecare ocupa o nișă ecologică proprie. Totodată, legăturile cu speciile descoperite în Mongolia sugerează o răspândire largă în Asia din Cretacicul târziu, în urmă cu 72 – 66 milioane de ani.

Studiul „A New Oviraptorid Dinosaur (Dinosauria: Oviraptorosauria) from the Late Cretaceous of Southern China and Its Paleobiogeographical Implications” a fost publicat în revista cu acces gratuit Scientific Reports.
Sursă: Scientific Reports