Robotul umanoid KAIST HUBO a câștigat finala DARPA Robotics Challenge 2015 și un premiu de 2 milioane de dolari. Competiția, menită să impulsioneze construirea unui robot capabil să asiste echipajele umane în misiuni de salvare, a demonstrat cât de departe suntem de îndeplinirea acestui vis. Mai mulți roboți au căzut spectaculos, dar și jenant în același timp pentru ceea ce ar fi trebuit să fie o întrecere între cei mai buni roboți umanoizi din lume la nivelul anului 2015.
Totuși, trebuie menționat că roboți precum SCHAFT, câștigătorul etapei preliminare DRC Trials 2013, sau Valkyrie (dezvoltat de NASA) nu au mai participat anul acesta. Finala DRC 2015 trebuia să includă 25 de roboți, dar echipa japoneză Hydra s-a retras, iar o echipă chineză nu a putut obține vizele în timp util. Probele au fost inspirate de dezastrul de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din 2011.
Echipa Kaist din Coreea de Sud a reușit să câștige premiul de 2 milioane de Dolari cu ajutorul robotului HUBO, care a îndeplinit sarcinile în 44 minute și 28 secunde. Pe locul doi s-a clasat IHMC Robotics, robotul Atlas terminând în 50 minute și 26 secunde și primind 1 milion de Dolari pentru continuarea dezvoltării. Ultima poziție pe podium a revenit echipei Tartan Rescue cu robotul CHIMP (CMU Highly Intelligent Mobile Platform), care a terminat în 55 minute și 15 secunde.
Spre deosebire de probele din 2013, acum roboții nu au mai fost ancorați și au îndeplinit sarcinile în mod semi-autonom. Din păcate, pe lângă timpul îndelungat necesar pentru efectuarea probelor, mulți roboți au eșuat în încercarea de a-și păstra echilibrul. Clipul următor este reprezentativ pentru „greșelile neforțate” din cele două zile DRC 2015.
Revenind la câștigător, HUBO (HUmanoid roBOt) a fost dezvoltat de Rainbow Co. și KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology), fiind un robot umanoid cu o înălțime de 180cm și o greutate de 80kg. În timpul probei finale, robotul a condus un vehicul, a deschis o ușă, a închis o valvă, a perforat un perete, a trecut peste dărâmături și a urcat scări.
Iată cum s-a descurcat robotul
HUBO conduce
HUBO se dă jos din vehicul
HUBO deschide ușa
HUBO găurește un perete
HUBO trece prin dărâmături
HUBO urcă scările
Ritmul deloc alert în care majoritatea roboților au executat sarcinile a reușit să îi plictisească pe spectatori, unii afirmând că experiența a fost similară cu a privi „vopseaua care se usucă” sau „cum crește iarba”. Dr. Gill Pratt, oficialul DARPA responsabil de eveniment, a răspuns afirmând că probele au fost similare cu „urmărirea unui joc de golf”.
Trecând peste jocurile de cuvinte, concluzia care se desprinde la finalul DRC 2015 este că roboții umanoizi mai au multe de învățat pentru a se descurca în misiuni de salvare, cu sau fără ajutor uman. Însă, din ce în ce mai multe firme, universități sau organizații militare se implică în dezvoltarea unor astfel de roboți, iar anii ce urmează ar trebui să ne aducă mai aproape de roboții salvatori pe care îi dorim.
SAFFiR este un robot umanoid autonom care stinge incendii, creat de Virginia Tech cu finanțarea Marinei Statelor Unite (USN).