Cercetătorii au descoperit că nu toți melcii se retrag în cochilii atunci când sunt atacați, unele specii apărându-se activ prin folosirea cochiliei pentru a lovi potențialul prădător. Deși comportamentul a fost observat la două specii înrudite, această strategie de apărare pare să fi evoluat independent. Astfel, speciile Karaftohelix gainesi și Karaftohelix selskii se apără în mod identic prin rotirea cochiliei, dar sunt separate spațial de aproape 300 km de apă din Marea Japoniei.
În general, melcii tereștrii sunt cunoscuți pentru apărarea pasivă, ascunzându-se în cochiliile tari pentru a se proteja de un potențial atacator sau pericol. Pentru a înțelege modul în care interacțiunea prădător-pradă afectează evoluția animalului vânat, cercetătorii japonezi și ruși au studiat mai multe specii din genul Karaftohelix (Ezohelix). Așa cum se poate vedea în clipul următor, unii melci nu rămân pasivi în fața agresiunii, ci reacționează prompt prin rotirea cochiliei în încercarea de a lovi agresorul.
Deși comportamentul este similar, specia Karaftohelix gainesi trăiește pe insula Hokkaido din Japonia, în timp ce melcii din specia Karaftohelix selskii pot fi întâlniți în Orientul Îndepărtat Rus. Cum speciile diferă și din punct de vedere genetic, autorii cercetării susțin că acest mecanism de apărare trebuie să fi evoluat independent, ambele specii prezentând adaptări ale cochiliei care le permit să o folosească pentru a lovi. Din cele nouă specii studiate, cinci din Japonia și patru din Rusia, doar K. gainesi și K. selskii s-au apărat activ, restul ascunzându-se în cochilii la apariția unui pericol.
Cercetătorii consideră că descoperirea evidențiază importanța interacțiunilor dintre prădător și pradă în evoluția speciilor, fiind posibil ca și alți melci să fi adoptat un comportament similar. Chiar dacă momentan cunoaștem doar două specii de melci „viteji”, ar trebui să recunoaștem că expresia „a te retrage ca melcul” nu pare să reprezinte toate gasteropodele. Studiul „Parallel evolution of passive and active defence in land snails” a fost publicat în revista cu acces gratuit Scientific Reports.
Surse: Scientific Reports, Hokkaido University