Nokia Lumia 735 ar trebui să devină preferatul tinerilor și celor care „își fac selfie”, dar asta nu e tot. Lumia 735 este un smartphone de clasă medie cu specificații decente, preț accesibil și conectivitate 4G, argumente suficiente pentru a convinge mai multe categorii de utilizatori. Totuși, telefonul are și câteva lipsuri care ar trebui cunoscute înainte de a îl cumpăra.
Specificații Lumia 735
Lista completă a specificațiilor a fost deja prezentată la momentul lansării Lumia 730 și 735, iar acestea sunt doar cele mai importante:
- cameră foto principală de 6,7 MP și cameră frontală de 5MP;
- ecran OLED de 4,7 inch la rezoluție HD;
- chipset Qualcomm Snapdragon 400 și 1GB memorie RAM;
- 8GB memorie internă și slot pentru card MicroSD de până la 128GB;
- baterie de 2220 mAh;
- 4G LTE (3,7,20) și valoare SAR maximă 0,66W/kg.
Design și construcție
Lumia 735 este un smartphone destul de mare (134,7 x 68,5 x 8,9 mm), iar modul în care a fost construit îl face dificil de folosit cu o singură mână. Deși nu are butoanele fizice specifice Windows Phone, între ecran și marginea de jos a telefonului este o distanță de peste 1cm. Totuși, telefonul este destul de subțire și ușor (134,3 grame), iar marginile rotunjite conferă o priză bună și o senzație plăcută la atingere.
Capacul care acoperă partea din spate este realizat din policarbonat mat și este destul de greu de scos. Forța necesară desprinderii capacului ar fi suficientă să îndoaie un iPhone 6 Plus, dar Lumia 735 este mult mai rezistent, iar secretul scoaterii ușoare pare să fie desprinderea colțului din dreapta și apoi a celui din stânga sus. Capacul se fixează la loc foarte ușor și poate fi înlocuit cu unul de altă culoare, având inclus și modulul pentru încărcarea fără fir.
Butoanele laterale pentru a porni telefonul și volum sunt plasate în partea dreaptă, fiind încorporate în capac. Cartela de tip nano-SIM și cadrul MicroSD pot fi accesate doar după scoaterea bateriei. Lumia 735 are un singur difuzor pentru muzică aflat în partea de jos, în lateral. Conectorii Micro-USB și audio de 3,5 mm sunt poziționați central în partea de jos, respectiv în partea de sus a telefonului. Pachetul nu include căști și cablu de date, doar încărcătorul Nokia AC-50.
Construcția corpului telefonului dintr-o sigură bucată îi conferă rezistență, iar capacul pare gândit să asigure protecție la impact în special pentru colțuri, zonele cele mai expuse în cazul scăpării accidentale. Întreaga parte din față este protejată de sticlă Gorilla Glass 3 rezistentă la zgârieturi. Pe ansamblu, Lumia 735 pare un telefon solid, capabil să reziste la o utilizare zilnică normală, chiar și la eventuale mici accidente.
Fotografie, video și „camera selfie”
Deși este un smartphone dedicat celor care folosesc des camera frontală, pentru „selfie” sau apeluri video, Lumia 735 nu are un buton dedicat pentru fotografiere. Camera poate fi deschisă însă fără a debloca telefonul, chiar și atunci când este necesară o parolă, direct din centrul de acțiune sau bara de notificări amplasată în partea de sus. Fotografiile realizate nu vor putea fi accesate decât după introducerea parolei.
Camera principală este amplasată central în partea din spate a telefonului și este însoțită de flash-ul LED și un microfon. Senzorul este de 6,7 MP și are optica este ZEISS, similar cu cel de la Lumia 720, dar capabil acum să înregistreze clipuri video Full HD (1080p/30cps). Calitativ, fotografiile realizate sunt destul de bune pentru un astfel de senzor, iar cei care se pricep au la dispoziție mai multe configurări avansate în aplicația Nokia Camera. Lumia 735 nu are stabilizare optică a imaginii.
Camera secundară este poziționată puțin în lateral, în dreapta difuzorului pentru convorbiri. Senzorul este de 5MP cu deschidere largă (dimensiune 1/4 inch, apertură f/2.4, distanță focală 24mm), realizează fotografii la rezoluție maximă 2592 x1936 pixeli și clipuri video 1080p. Camera frontală are mai puține opțiuni ce pot fi configurate, dar aplicația Lumia Selfie permite editarea și aplicarea de filtre pentru un „seflie” gata de pus pe Facebook sau Twitter. Fotografiile sunt probabil printre cele mai bune care se pot realiza cu o cameră frontală.
Ecranul și absența Nokia Glance
Ecranul de 4,7 inch este de tip OLED la rezoluție 720p (1280 x 720 pixeli, 316ppi) și afișează foarte bine negrul, dar culorile par suprasaturate. Luminozitatea poate fi reglată alegând între automat, redusă, medie sau ridicată, iar profilul de culori poate fi selectat între standard, intens, rece și avansat, ultimul permițând stabilirea saturației culorilor la valoarea „naturală”. Microsoft nu a inclus și funcția Glance, care permitea afișarea permanentă a informațiilor utile, dar Lumia 735 are „Double Tap to wake”, telefonul putând fi „trezit” printr-o dublă apăsare a ecranului pentru a vedea ceasul și notificările. Pentru moment, nu este clar dacă nu au fost incluse componentele necesare pentru Glance sau dacă funcția ar putea fi activată printr-o actualizare ulterioară.
Performanțe hardware
Lumia 735 este pus în mișcare de un chipset Qualcomm Snapdragon 400 cu procesor Quad-Core Cortex A7 la 1,2GHz și GPU Adreno 305. În AnTuTu a obținut 11801, dar aplicația nu a mai fost actualizată din luna aprilie 2012 și ar putea să nu reflecte corect caracteristicile procesoarelor mai noi. Telefonul pornește în aproximativ 25 de secunde, iar camera foto se deschide în 4 secunde. Memoria RAM de 1GB asigură rularea în bune condiții a aplicațiilor, telefonul răspunzând rapid la comenzi.
Un aspect care trebuie menționat este capacitatea reală a memoriei interne. Astfel, din totalul de 8GB, utilizatorul are la dispoziție puțin peste 3GB, putând îmbunătăți situația prin dezinstalarea unor aplicații inutile sau adăugarea unui card MicroSD. Este recomandată folosirea unui card cu clasă de viteză 10 sau mai mare care să poată face față la înregistrarea clipurilor video HD.
Software: Windows Phone 8.1 și Lumia Denim
Lumia 735 vine preinstalat cu Windows Phone 8.1 și actualizarea Lumia Denim care ar trebui să aducă ultimele îmbunătățiri disponibile pe platforma mobilă Microsoft. Printre acestea Live folders (dosare cu mai multe aplicații în ecranul de start), Apps Corner (ecran de start personalizat cu anumite aplicații), VPN (conexiuni de date securizate), îmbunătățiri pentru Internet Explorer și aplicația Nokia Camera. Cu toate acestea, după conectarea la contul Microsoft, în Windows Store apar actualizări pentru 27 de aplicații, printre care și Nokia Camera.
Absența butoanelor fizice specifice Windows Phone este compensată prin butoane virtuale grupate în bara de navigare. Aceasta poate fi afișată automat sau glisând cu degetul în sus din partea de jos a ecranului. Deși ar fi normal ca ascunderea ei să fie obținută prin mișcarea inversă, bara de navigare dispare tot printr-o mișcare de jos în sus. Uneori, bara de navigare nu este ascunsă automat în aplicații, acoperind butoane sau alte elemente. De asemenea, a fost modificată modalitatea de a realiza o captură a ecranului, utilizatorii Lumia 735 trebuind să apese simultan butonul de pornire și butonul pentru creșterea volumului.
Aplicația care permite gestionarea fișierelor nu este preinstalată, dar poate fi descărcată gratuit și găsită destul de ușor deoarece a fost denumită simplu Fișiere. Lipsa aplicațiilor rămâne în continuare problema principală a smartphone-urilor cu Windows Phone, în condițiile în care nici măcar Facebook nu a dezvoltat o aplicație dedicată, cea preinstalată și disponibilă în Magazin fiind realizată de Microsoft.
Preț Lumia 735
Lumia 735 a început să apară în magazine și la operatorii de telefonie la prețuri între 1044 lei și aproximativ 1150 lei, în funcție de culoarea carcasei. Telefonul este ceva mai ieftin decât noul Lumia 830 și la un preț apropiat de modele anterioare Lumia 925 și Lumia 1320.
Concluzii
Lumia 735 este un smartphone de clasă medie cu un raport bun preț – calitate. Camerele foto nu sunt destinate celor care doresc imagini la calitatea PureView, ci fotografilor amatori care postează des pe rețelele de socializare. Dacă moda autoportretelor va continua, Lumia 735 ar trebui să devină un model de succes prin camera și aplicația dedicată. În România va trebui să concureze și cu Allview V1 Viper S 4G, care are în plus și bliț pentru selfie.
Selfie-uri făcute de Nokia cu Lumia 735