Paracetamolul și riscul de autism

paracetamol
Paracetamol / imagine SciNews.ro

Un studiu spaniol mediatizat de tabloidele britanice susține că ar putea exista o legătură între administrarea de paracetamol în timpul sarcinii și riscul de a dezvolta tulburări din spectrul autismului. În România, știrea a ajuns și mai denaturată decât inițial, mai multe publicații susținând că Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie ar fi „emis un avertisment”. În realitate, autoritățile britanice au avertizat în privința dezinformării publicului de către tabloide cu titluri care ar putea cauza temeri nejustificate.

Studiul „Acetaminophen Use in Pregnancy and Neurodevelopment: Attention Function and Autism Spectrum Symptoms” a fost publicat în International Journal of Epidemiology, putând fi consultat în mod gratuit. În cadrul cercetării s-a încercat evaluarea impactului pe care îl are administrarea în timpul sarcinii de acetaminofen, cunoscut drept paracetamol (paracetamolum) și comercializat sub o multitudine de denumiri comerciale, asupra neurodezvoltării ulterioare a copiilor.

În acest sens, cercetătorii au selectat 2644 viitoare mame care au fost chestionate în privința utilizării paracetamolului în timpul sarcinii. Ulterior, copiii au fost evaluați la vârstele de un an și cinci ani. Conform autorilor, „expunerea prenatală la acetaminofen a fost asociată cu un număr mai mare de simptome din spectrul autismului la băieți”. Însă, trebuie menționat că rezultatele abia dacă îndeplinesc criteriile de relevanță statistică, iar utilizarea de paracetamol nu pare să fi avut niciun efect asupra fetelor.

În plus, cercetătorii nu au luat în calcul alte variabile, cum ar fi dacă mama a fumat în timpul sarcinii sau expunerea ulterioară a copiilor la fumul de țigară. De asemenea, chiar dacă ar exista o asociere statistică, studiul nu demonstrează o relație de cauzalitate între administrarea de paracetamol și apariția ulterioară a unor tulburări din spectrul autismului. Pentru a demonstra cauzalitatea, ar fi necesare mai multe studii, inclusiv pe cobai. Ca și în privința legăturii antidepresivelor și nașterii prin cezariană cu autismul, cauzele administrării de paracetamol ar putea fi mai importante decât medicamentul în sine.

Paracetamolul este unul dintre cele mai folosite medicamente, fiind administrat ca un analgezic ușor. Deoarece este disponibil fără prescripție medicală, paracetamolul este de multe ori utilizat chiar și atunci când nu este necesar sau nu este eficient, cum ar fi în tratarea durerilor lombare. De altfel, 42% dintre mamele chestionate în studiul menționat au susținut că au utilizat paracetamol în timpul sarcinii. Până la studii mai complexe care să demonstreze o legătură reală între paracetamol și autism, trebuie să reținem că nu ar trebui să abuzăm de medicamente, în special în timpul sarcinii.
Surse: International Journal of Epidemiology, NHS