Parker Solar Probe a plecat către Soare (video)

Parker Solar Probe
Parker Solar Probe – Sonda Solară Parker ilustrație NASA

Parker Solar Probe, sonda spațială NASA ce va studia Soarele, a fost lansată de o rachetă Delta IV Heavy în data de 12 august 2018. Pentru prima dată, o sondă spațială se va apropia de coroana Soarelui în încercarea de a îi descifra tainele. În cei șapte ani planificați de misiune, Parker Solar Probe va deveni cea mai rapidă sondă spațială construită până acum și va trebui să înfrunte temperaturi de până la 1377 grade Celsius.

Sonda solară a fost denumită în onoarea profesorului Eugene Parker (Universitatea Chicago), care a contribuit semnificativ la studierea Soarelui și a elaborat conceptul de vânt solar. Pentru a studia coroana sau „atmosfera” Soarelui, sonda este echipată cu patru instrumente: SWEAP (Solar Wind Electrons Alphas and Protons investigation), WISPR (Wide-Field Imager for Parker Solar Probe), FIELDS (Surveyor of the invisible forces) și ISOIS (Integrated Science Investigation of the Sun).

Timp de mai multe luni, racheta United Launch Alliance Delta IV Heavy a fost pregătită pentru lansare, ajungând pe rampa de lansare la sfârșitul lunii iulie.

La prima încercare, în data de 11 august, racheta Delta IV Heavy nu a putut fi lansată din cauza unor probleme tehnice.

În data de 12 august 2018, la ora 07:31 UTC (10:31 ora României), racheta Delta IV Heavy a fost lansată cu succes.

După aproximativ 43 de minute, Sonda Solară Parker s-a separat de treapta a treia a rachetei și a pornit către Soare.

Sonda va trece pe lângă Venus în septembrie și ar trebui să aibă prima întâlnire cu Soarele în luna noiembrie, când se va afla la o distanță de 25 milioane de kilometri. Pe parcursul misiunii de șapte ani, sonda va trece de 24 ori prin apropierea Soarelui, cea mai mică distanță fiind de aproximativ 6 milioane de km în data de 19 decembrie 2024. La cea mai mică apropiere, Parker Solar Probe se va deplasa cu aproximativ 700000 km/h, devenind cea mai rapidă sondă construită vreodată.