The Field Museum a anunțat confirmarea descoperirii a patru noi specii de mamifere în Republica Democrată Congo. Mamiferele au fost identificate în cursul unei expediții coordonată de Wildlife Conservation Society (WCS) în partea de est a țării, mai exact în zona muntoasă a Riftului Albertin. Deși expediția a avut loc în 2007, cercetătorii au avut nevoie de aproape 5 ani pentru a verifica validitatea datelor, compara cu alte specii cunoscute, consulta experți și elabora descrierea oficială a noilor specii.
Profesorul Julian Kerbis Peterhans, din cadrul Universității Roosevelt și curator adjunct al Departamentului de Zoologie The Field Museum, a anunțat recent confirmarea descoperii a două nou specii din familia Soricidae și a două noi specii de liliac, dintre care o nouă specie de liliac potcoavă (Rhinolophidae). Descrierea completă a noilor specii a fost publicată în revista germană Bonn Zoological Bulletin de către colectivul de cercetători.
Trei dintre specii au fost identificate într-o singură pădure, iar cea de-a patra într-o pădure din apropiere. Deși Riftul Albertin este recunoscut drept una dintre cele mai bogate și diverse biologic zone ale Africii, descoperirea este considerată remarcabilă. De obicei, astfel de descoperiri sunt realizate în ecosisteme izolate, cum ar fi cele de pe o insulă. Totuși, cercetătorii consideră că și zonele montane în care au fost găsite noile specii sunt izolate de pădurile adiacente prin zone de savană, în care nu ar putea să supraviețuiască.
În opinia oamenilor de știință, este necesară conservarea acestui „rezervor de biodiversitate”, în prezent fiind susținută ideea constituirii unui parc național. Deși comunitățile locale și guvernul Republicii Democrate Congo au votat pentru înființarea parcului, există temeri că zona ar putea fi folosită pentru exploatări miniere.
Imaginile în exclusivitate, puse la dispoziție prin bunăvoința profesorului Julian Kerbis Peterhans, prezintă relieful zonei Mistotshi-Kabogo, în care zonele de pădure și pășune se îmbină ca într-un mozaic, oferind adăpost acestor specii unice.
Sursă: The Field Museum, Images courtesy of A.J. Plumptre (Wildlife Conservation Society)