Virusul SARS-CoV-2 și boala COVID-19 – tot ce trebuie să ști

SARS-CoV-2
Virusul SARS-CoV-2 / imagine NIAID-RML

SARS-CoV-2 este denumirea oficială a noului coronavirus ce provoacă boala COVID-19. Abrevierea SARS-CoV-2 vine de la „severe acute respiratory syndrome coronavirus 2”, care se traduce drept „sindromul respirator acut sever coronavirus 2” și indică atât familia din care face parte virusul, cât și afecțiunea cauzată.

Ce este SARS-CoV-2?

Virusul SARS-CoV-2 face parte din familia Coronaviridae, denumite generic coronavirusuri, la fel ca virusurile ce determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Coronavirusurile pot infecta animalele și oamenii, putând determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om. De altfel, cea mai probabilă sursă a focarului inițial COVID-19 din orașul Wuhan, provincia Hubei, China sunt liliecii.

Cum se transmite SARS-CoV-2?

În principal, SARS-CoV-2 se poate transmite de la persoanele infectate pe cale respiratorie, prin picături de secreție, produse când o persoană infectată tușește sau strănută. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), virusul nu pare a se transmite prin aer, ci doar prin contactul direct cu picăturile de secreție. Dar, este important de menționat, transmiterea se poate face chiar dacă o persoană nu prezintă simptome ale infectării. Alte modalități de transmitere posibile includ contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată, precum și contactul cu animale bolnave (câini, pisici etc).

Care este perioada de incubație a virusului SARS-CoV-2?

Ultimele studii estimează o perioadă medie de incubație de aproximativ 5 zile, majoritatea persoanelor infectate prezentând simptome în primele 12 zile de la expunere.

Care sunt simptomele COVID-19?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea seacă, fără mucozități. Unii pacienți pot acuza dureri în gât, congestie nazală sau diaree. Simptomele sunt de obicei ușoare și apar treptat. Unele persoane pot fi infectate, dar nu prezintă simptomatologia specifică și nu se simt rău.

Cum se tratează COVID-19?

Conform OMS, majoritatea celor infectați (aproximativ 80%) se recuperează fără a avea nevoie de un tratament special. Aproximativ o persoană din 6 care suferă de COVID-19 devine grav bolnavă și prezintă dificultăți de respirație. Din datele publicate de cercetătorii chinezi, COVID-19 pare să îi afecteze în foarte mică măsură pe copii, nefiind raportate complicații severe la copiii cu vârste de până la 11 luni și niciun deces la copiii cu vârste de până la 10 ani. La celălalt capăt al spectrului, COVID-19 pare să fie periculoasă pentru persoanele vârstnice, în special cei care au deja alte afecțiuni, cum ar fi hipertensiune arterială, diverse probleme cardiace sau diabet.

Cum mă protejez de infecția cu SARS-CoV-2?

În primul rând, evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute. Evitați locurile aglomerate, spălați-vă des pe mâini, nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile. Pentru a preveni răspândirea virusului, acoperiți-vă gura și nasul când strănutați sau tușiți. Majoritatea măștilor de protecție sunt de unică folosință și OMS recomandă purtarea lor doar dacă prezentați simptome, în special tuse, sau dacă aveți grijă de cineva care suferă de COVID-19.

Cum procedez dacă suspectez că am fost infectat?

În primul rând, contactați telefonic medicul dumneavoastră de familie. Simptomele COVID-19 pot fi similare cu cele ale gripei și medicul vă poate îndruma corespunzător.
Dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din zonele în carantina, apelați 112 pentru a primi informațiile necesare.

Pentru informații actualizate privind evoluția epidemiei COVID-19 în România vizitați paginile

Ministerului Sănătății http://www.ms.ro

Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile https://www.cnscbt.ro

Ministerului Afacerilor Externe https://www.mae.ro/node/51759

De asemenea, puteți apela linia telefonică gratuită de informare 0800 800 358 (0800 800 FLU).

Pentru persoanele din afara țării este disponibilă linia +4021.320.20.20, apelabilă din orice rețea, cu tarif normal.

Surse: WHO, Annals of Internal Medicine, JAMA