Un craniu descoperit în Sima de los Huesos poartă urmele violenței interpersonale de acum 430000 ani, posibil prima crimă din istoria descoperită până acum. Craniul 17 din Sima de los Huesos ar aparține unui strămoș al Omului de Neanderthal care pare să fi murit ca urmare a loviturilor primite. Pe lângă dovezile celei dintâi crime, analiza craniului sugerează și primele ritualuri funerare.
Sima de los Huesos este un depozit fosil situat în peșterea Cueva Mayor din munții Sierra de Atapuerca, în nordul Spaniei. Cercetările de până acum au condus la descoperirea a peste 6700 fragmente osoase aparținând unor hominini, dar nu este încă clar ce specie. Analiza ADN-ului extras dintr-un femur și cercetări ulterioare sugerează că ar putea fi vorba de strămoși Homo neanderthalensis.
Echipa coordonată de Nohemi Sala (Universidad Complutense de Madrid) a reconstituit craniul 17 (Cr-17) din 52 de fragmente, majoritatea fiind rezultatul spargerii oaselor la mult timp după deces. Totuși, două traumatisme ale osului frontal sunt similare ca formă și dimensiune, sugerând lovirea cu un obiect contondent. Deoarece oricare din cele două lovituri ar fi putut cauza moartea, cercetătorii consideră prezența lor drept o dovadă a intenției de a ucide.
Cel mai probabil, atacatorul era dreptaci și a folosit o suliță din lemn cu vârf de piatră sau un topor de mână din piatră. Totodată, uciderea individului cunoscut acum drept Cr-17 susține teoria folosirii Sima de los Huesos („groapa cu oase”) în cadrul unor ritualuri funerare. Anterior, cercetătorii au luat în calcul patru ipoteze pentru explicarea depozitului fosil: dovadă de canibalism, acumulare naturală de fosile, cădere accidentală a homininilor și depozitare intenționată a decedaților.
Cum Cr-17 era deja mort când a ajuns în Sima de los Huesos și nu au fost descoperite urme de canibalism, autorii studiului consideră că locația ar fi fost folosită în cadrul unui ritual funerar. Pe măsură ce oamenii de știință analizează multitudinea de rămășițe descoperite, Sima de los Huesos ar putea să ne ofere și alte surprize privind trecutul strămoșilor omului. Studiul „Lethal Interpersonal Violence in the Middle Pleistocene” a fost publicat în PLoS One.
Surse: PLoS One, Science