Planetele X – Sistemul Solar ar putea avea încă două planete gigant

TNO
Obiecte transneptuniene comparate / imagine ESA/Herschel/PACS/SPIRE

Descoperirea planetei pitice 2012 VP113, cel mai îndepărtat corp ceresc cunoscut până acum în Sistemul Solar, a readus în discuție existența unei planete încă nedescoperite – „Planeta X”. Însă o echipă de astronomi spanioli susține că ar putea exista cel puțin două planete gigant la marginea sistemului nostru solar, prezența acestora putând explica orbitele unor obiecte transneptuniene extreme.

Pare puțin ciudat că au fost descoperite o serie întreagă de exoplanete în sisteme îndepărtate, una dintre ele chiar similară Pământului – Kepler-186f, dar nu reușim să stabilim cu exactitate câte planete sunt în Sistemul Solar. De cele mai multe ori, exoplanetele sunt descoperite de către astronomi atunci când trec prin fața stelei în jurul căreia orbitează. Pentru a aplica o tehnică similară în cazul planetelor din sistemul nostru solar, ar trebui să le observăm din afara lui. Până acum, doar sonda NASA Voyager 1 a reușit să ajungă în spațiul interstelar, după o călătorie de 36 de ani.

Prin urmare, posibilitatea existenței unor alte planete în Sistemul Solar este calculată pornind de la observarea orbitelor unor obiecte aflate mai departe decât planeta Neptun, în Centura Kuiper și Norul lui Oort. Odată cu descoperirea potențialei planete pitice 2012 VP113, astronomii au susținut că orbita sa, precum și orbita unui alt obiect denumit Sedna, ar putea fi explicate prin existența unei planete de 10 ori mai mare decât Terra la marginea Sistemului Solar.

Norul Oort
Orbitele Sedna și 2012 VP113 / imagine Scott S. Sheppard/Carnegie Institution for Science

Acum, astronomii Carlos și Raul de la Fuente Marcos (Complutense University of Madrid) susțin că au examinat mai multe obiecte transneptuniene cunoscute și au analizat câteva scenarii posibile pentru a explica orbitele lor. Datele au fost publicate în studiul „Extreme trans-Neptunian objects and the Kozai mechanism: signaling the presence of trans-Plutonian planets?”, iar concluzia sa ar fi că există cel puțin două planete aflate dincolo de Pluto.

Una dintre ele ar putea avea o masă între cea a planetelor Marte și Saturn, orbitând la o distanță de 200 de ori mai mare decât distanța medie de la Pământ la Soare (unitate astronomică – UA). O a doua planetă ar putea fi, așa cum s-a mai sugerat, de 10 ori mai mare decât Terra și aflată la o distanță de 250 UA. Dacă 2012 VP113 și alte obiecte similare au orbite eliptice și au fost observate când se aflau la cea mai mică distanță față de Soare, aceste „planete X” ar avea orbite circulare și s-ar deplasa foarte încet, ceea ce le-ar face dificil de detectat cu ajutorul tehnologiilor actuale.

Scott Sheppard, membru al echipei care a descoperit 2012 VP113, susține că nu se poate da un verdict definitiv cu privire la numărul și locația planetelor îndepărtate, dar, pe măsură ce vor fi observate mai multe obiecte transneptuniene extreme (ETNO), astronomii pot determina structura extremității Sistemului Solar.

Surse: NASA, ESA, New Scientist, arXiv:1406.0715