Eresus hermani – nou păianjen buburuză descoperit în Ungaria

Mascul Eresus hermani / foto Henrik Gyurkovics
Mascul Eresus hermani / foto Henrik Gyurkovics

Eresus hermani este un nou păianjen descoperit în Ungaria, dar nu în vreun colț de țară, ci chiar în Budapesta. Specia Eresus hermani face parte din marea familie supranumită „păianjeni de catifea” iar aspectul masculului i-a adus și denumirea informală de „păianjen buburuză”. Dacă Australia ne uimește cu păianjeni păun și Africa cu păianjenul flic-flac, iată că și Europa mai are păianjeni de catifea încă nedescoperiți.

Speciile din familia Eresidae sunt denumite de obicei „păienjeni de catifea” datorită părului fin ce le acoperă corpul și le oferă aspectul catifelat. În cadrul acestei familii, genul Eresus cuprinde mai multe specii cunoscute drept „păienjeni buburuză” datorită coloritului roșu cu puncte negre. Cercetătorii care au descoperit păianjenul Eresus hermani susțin că este a cea de-a patra specie din genul Eresus descoperită în Europa Centrală, alături de E. kollari, E. sandaliatus și E. moravicus.

paianjen de catifea
Femelă Eresus hermani / foto Henrik Gyurkovics

Exemplarele care au condus la descrierea speciei au fost identificate în Budapesta, în zonele Remete-hegy („Dealul sihastrului”) și Sas-hegy („Dealul vulturului”). Dimorfismul sexual este evident în cazul Eresus hermani, femelele fiind mai mari și având un colorit în nuanțe de gri, iar masculii sunt mai mici și au peri fini de culoare roșie pe abdomen și picioare, precum și patru puncte negre.

Față de alte specii înrudite, Eresus hermani are un sezon de împerechere mai la începutul primăverii, iar femelele sunt, în medie, mai mari decât cele ale altor specii central-europene. Prosoma, capul și toracele, la femelele acestui păianjen buburuză măsoară între 6,6 și 9,9 (medie de 8,2 mm), iar la masculii între 2,9 – 4,1 (în medie 3,4 mm). Pe lângă culoarea roșie și cele patru puncte negre, ce creează aspectul de buburuză, masculii mai au și peri răzleți de culoare albă.

Descrierea speciei a fost publicată în ZooKeys sub titlul „A new ladybird spider from Hungary (Araneae, Eresidae)”. O specie înrudită de păianjen buburuză, Eresus cinnaberinus, poate fi întâlnită și în România.

Eresus cinnaberinus
Eresus cinnaberinus în Munții Trascăului / foto Milvus Group


Surse: ZooKeys, Henrik Gyurkovics, Milvus Group