Acidificarea oceanelor dizolvă cochiliile melcilor de mare

Limacina helicina
Limacina helicina, un pteropod sanatos / imagine NOAA

O echipă de cercetători National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) a descoperit primele dovezi ale efectelor acidificării oceanelor asupra vietăților marine din zona coastei de vest a Statelor Unite. Conform studiului publicat în Proceedings of the Royal Society B, acidificarea oceanelor duce la dizolvarea cochiliilor pteropozilor, mici moluște care constituie o sursă de hrană pentru somon, macrou și hering.

Început în 2011, studiul a măsurat caracteristicile chimice ale apei oceanice și a examinat exemplare din specia Limacina helicina de-a lungul liniei de coastă Washington–Oregon–California. Rezultatele arată că 53% din populația speciei care trăiește în apropierea țărmului și 24% din exemplarele din larg prezintă dizolvări severe ale cochiliei.

pteropod
Limacina helicina afectat de acidificarea oceanelor / imagine NOAA

Oamenii de știință estimează că procentul pteropozilor din apropierea țărmului cu cochilii afectate din cauza acidificării oceanului Pacific s-a dublat față de era preindustrială, iar până în 2050 s-ar putea triplă, datorită creșterii corosivității apei cu 70%.

Nina Bednarsek, cercetător în cadrul NOAA Pacific Marine Environmental Laboratory și coordonatoarea studiului, consideră că descoperirea indică necesitatea de a evalua modul în care acidificarea oceanelor ar putea afecta ecosistemul marin pe scară largă.

Termenul de „acidificarea oceanelor” descrie procesul prin care apa mărilor și oceanelor devine mai corozivă în urma absorbirii dioxidului de carbon din atmosferă. Conform datelor de până acum privind influența activităților antropice asupra încălzirii globale, oceanele au absorbit aproximativ 30% din dioxidul de carbon produs de activitățile umane. Această schimbare în compoziția chimică a mediului oceanic afectează vietățile acvatice, în special pe cele cu schelete sau cochilii din carbonat de calciu, cum ar fi coralii, stridiile, midiile și creaturile mici aflate la baza lanțului trofic, precum pteropozii.

cochilie de pteropod
Cochilie dizolvată de apa acidă a oceanului / imagine NOAA

William Peterson, oceanograf NOAA, susține că nu se așteptau să descopere un procent așa de mare de exemplare afectate pentru câteva decenii de acum înainte. În continuare se dorește studierea modului în care acidificarea oceanelor afectează alte specii ale ecosistemului, inclusiv cele de interes economic. Conform rapoartelor întocmite de Biroul Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei din cadrul ONU (IPCC), sunt necesare măsuri urgente pentru temperarea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Sursă: NOAA