Ambopteryx longibrachium – un nou dinozaur cu aripi de liliac

Ambopteryx longibrachium
Ambopteryx longibrachium / ilustrație Chung-Tat Cheung/Min Wang

Ambopteryx longibrachium este o nouă specie de dinozaur, iar paleontologii susțin că ar fi avut aripi similare unui liliac. La fel ca dinozaurul Yi qi „aripi bizare”, A. longibrachium și-ar fi putut utiliza aripile membranoase pentru a plana între copaci. Această modalitate de zbor pare să fi fost însă doar un experiment de scurtă durată.

În anul 2015, paleontologii chinezi au descoperit și descris dinozaurul Yi qi – „aripi bizare”, prima specie cunoscută care părea să aibă o membrană între degetele membrelor anterioare. La acea dată, cercetătorii nu se puteau pronunța în privința modului exact în care dinozaurul și-ar fi putut folosi aripile pentru a zbura.

Fosila care a condus la descrierea speciei Ambopteryx longibrachium a fost descoperită în apropierea satului Wubaiding, din provincia Liaoning, China și are o vechime estimată la aproximativ 163 milioane de ani. Având mai multe elemente ale scheletului păstrate, paleontologii au putut realiza o descriere mai amănunțită a speciei și estima modul în care s-ar fi putut deplasa.

Specia Ambopteryx longibrachium face parte din familia Scansoriopterygidae, un grup de dinozauri de mici dimensiuni, în general cu o greutate de aproximativ 200 grame. De obicei, acești dinozauri sunt reprezentați cu pene și considerați capabili să planeze între copaci. Însă, noua specie descrisă nu avea pene, ci o membrană întinsă de un „deget” alungit.

Cercetătorii susțin că dinozaurul ar fi fost capabil să planeze între copaci, dar nu să își ia zborul prin forțele proprii. Din acest punct de vedere, dinozaurul s-ar fi asemănat mai mult cu o veveriță zburătoare, decât cu un liliac. Având în vedere multitudinea ulterioară de dinozauri cu pene și aripi, din care ar fi evoluat și păsările de astăzi, paleontologii consideră dinozaurul cu aripi de liliac care plutea ca o veveriță zburătoare drept un experiment de scurtă durată în termeni evolutivi.

Studiul „A new Jurassic scansoriopterygid and the loss of membranous wings in theropod dinosaurs” a fost publicat în revista Nature.