Situl Krapina din Croația a furnizat de-a lungul timpului informații importante despre Homo neanderthalensis, iar cercetătorii susțin acum că au identificat bijuterii neanderthaliene realizate din gheare de codalb. Având în vedere vechimea de 130000 de ani a artefactelor, afirmația implică capacitatea oamenilor de Neanderthal de a realiza obiecte cu semnificație simbolică cu mult înainte de venirea Homo sapiens în Europa.
Capacitățile cognitive ale neanderthalienilor sunt un subiect constant de dezbatere antropologică și noi dovezi schimbă frecvent percepția asupra lor. Considerați în mod tradițional mai puțin inteligenți decât omul modern, oamenii de Neanderthal par să fi fost capabili de mult mai multe activități decât bănuiam în trecut. În septembrie 2014, o gravură descoperită în Peștera Gorham din Gibraltar a fost considerată drept primul exemplu de artă neanderthaliană.
Situl Krapina din Croația a fost studiat începând din 1899, după ce a fost epuizat fiind transformat în muzeu. Noul studiu, intitulat „Evidence for Neandertal Jewelry: Modified White-Tailed Eagle Claws at Krapina”, se bazează pe reanalizarea unor artefacte descoperite în urmă cu mai mult de 100 de ani.
Cercetătorii Muzeului de Istorie Naturală din Croația și Universității Kansas (SUA) au studiat în detaliu opt gheare de codalb (Haliaeetus albicilla) descoperite în același strat arheologic cu o vârstă de 130000 ani. Patru gheare prezintă multiple crestături finisate, toate opt având fețe lustruite și/sau urme de frecare. Trei dintre cele mai mari gheare au crestături mici în aproximativ același loc, fapt ce sugerează, în opinia autorilor studiului, montarea într-un colier sau într-o brățară.
Privind imaginile, este evident că ghearele au urme realizate de neanderthalieni, dar este destul de dificil de apreciat scopul acestora sau intenționalitatea acțiunii. Cum gheare de vultur au mai fost descoperite și în alte situri din Europa, cele din Pech de l’Azé (Franța) având o vechime de 100000 ani, poate că reanalizarea lor ar confirma o practică răspândită printre populațiile neanderthaliene.
Surse: University of Kansas, PLoS ONE