Chang’e-5 a adus cel mai „tânăr” sol lunar

sol lunar
Eșantioane de sol lunar / imagine Tian, H. et al.

Misiunea chineză Chang’e-5 a reușit să colecteze cele mai „tinere” probe de sol lunar datate direct până acum. Analiza lor sugerează că Luna a avut un trecut mai dinamic decât se credea, cu o activitate vulcanică ce ar fi durat cu mult mai mult decât estimaseră cercetările anterioare. Ca orice noi date, studiile publicate deschid noi întrebări privind formarea și evoluția Lunii.

În data de 1 decembrie 2020, la ora 15:11 UTC (17:11 ora României), modulul Chang’e-5 a aselenizat cu succes în apropiere de Mons Rümker, un complex vulcanic din partea nordică a regiunii Oceanus Procellarum, pe fața vizibilă a Lunii.

După ce a colectat aproximativ 1,73 kg de sol, capsula Chang’e-5 s-a întors pe Pământ, aterizând în Siziwang Banner, din Regiunea Autonomă Mongolia Interioară (China), în data de 16 decembrie 2020, la ora 17:59 UTC (19:59 ora României și 17 decembrie, ora locală 01:59).

Eșantioanele de sol au fost distribuite mai multor instituții de cercetare, iar acum avem și primele rezultate în forma a trei cercetări publicate în Revista Nature. Conform studiului „Two billion-year-old volcanism on the Moon from Chang’e-5 basalts”, probele de sol au o vechime de aproximativ 2,03 miliarde de ani. Cum solul colectat de misiunile Apollo avea aproximativ 3 miliarde de ani, bazaltul adus pe Pământ de Chang’e 5 este cel mai „tânăr” sol lunar datat direct de până acum.

În baza acestei datări, cercetătorii estimează că interiorul Lunii încă era activ cu aproximativ 2 miliarde de ani în urmă. Astfel, activitatea vulcanică de pe Lună ar fi durat cu 800-900 milioane de ani mai mult decât se credea până acum. În studiul „A dry lunar mantle reservoir for young mare basalts of Chang’e-5”, cercetătorii au analizat conținutul de apă al bazaltului, concluzionând că este mult mai mic decât în zonele cu o activitate vulcanică mai veche.

Studiul „Non-KREEP origin for Chang’e-5 basalts in the Procellarum KREEP Terrane” a descoperit că sursa bazaltului conține mult mai puține elemente care ar fi putut întreține temperatura decât era de așteptat. Acest aspect poate sugera că Luna s-a răcit mult mai greu decât se credea anterior și poate ajuta în perfecționarea modelelor de evoluție termică a Lunii.

O nouă tranșă de probe lunare a fost distribuită recent altor instituții de cercetare, fiind așteptate și alte rezultate interesante privind satelitul nostru natural.
Surse: Nature, Nature, Nature