Gaura neagră din centrul Căii Lactee în prima imagine directă

Gaura neagră
Sagittarius A*, gaura neagră din centrul Căii Lactee / imagine EHT Collaboration

Sagittarius A*, gaura neagră din centrul galaxiei noastre, a fost observată de proiectul Event Horizon Telescope. Pentru prima dată, astronomii au obținut o dovadă vizuală directă a existenței găurii negre. Totodată, observațiile au condus la o mai bună evaluare a dimensiunilor și caracteristicilor găurii negre.

Sagittarius A*, Sgr A* pe scurt, se află la aproximativ 27000 ani lumină de Pământ, în centul galaxiei noastre, Calea Lactee. Deși a fost descoperită încă din 1933 și bănuită a fi o gaură neagră din anii 1980, Sgr A* s-a dovedit destul de greu de studiat. Acum, echipa care a adus „Prima imagine a unei găuri negre” în 2019, a reușit să proceseze datele obținute în urma observațiilor realizate cu opt radio-telescoape în 2017. Rezultatul este prima imagine directă a găurii negre Sagittarius A*.

Evident, nu putem vedea o gaură neagră în sensul obișnuit, pentru că este…neagră. Ceea ce o demarcă în imagine este inelul de materie super-încălzită ce este atrasă în gaura neagră de puternica ei forță gravitațională. Conform noilor date, Sgr A* este de aproximativ patru milioane de ori mai masivă decât Soarele. Astronomii susțin că a fost mai dificil de observat decât precedenta, gaura neagră din centrul galaxiei Messier 87 (M87), deoarece materia super-încălzită este înghițită de Sgr A* în câteva minute.

O nouă campanie de observare a fost derulată în martie 2022, cu și mai multe telescoape sincronizate pe aceleași ținte, iar cercetătorii promit că vom avea și primele înregistrări video ale activității din jurul găurilor negre. Rezultatele privind Sagittarius A* au fost publicate în șase studii apărute într-o ediție specială a The Astrophysical Journal Letters.