Eclipsa totală de Lună 2022 în direct (video)

luna plina
Luna plină peste Colosseum, Roma/ fotografie © Gianluca Masi – Virtual Telescope Project

Eclipsa totală de Lună din luna mai a anului 2022 nu poate fi observată în totalitate din România, dar poate fi urmărită în direct din mai multe locații aflate în America de Nord și America de Sud. Din România, eclipsa este văzută ca parțială și poate fi observată doar pentru scurt timp, înainte de răsăritul Soarelui, aproximativ între 05:27 și 05:44.

Așa cum explicam și anterior, o eclipsă totală de Lună are loc atunci când Luna traversează umbra Pământului. În timpul acestui eveniment astronomic, suprafața Lunii apare colorată în nuanțe de roșu, de unde și denumirea informală de „Lună sângerie” („blood moon” în limba engleză). Fenomenul are însă o explicație simplă: o parte din lumina Soarelui trece prin atmosfera Pământului, care filtrează lumina albastră și refractă pe suprafața Lunii nuanțele de roșu.

În mod similar eclipselor din ianuarie 2018, ianuarie 2019 și mai 2021 eclipsa totală de lună din data de 16 mai 2022 are loc în faza de Lună plină, atunci când satelitul nostru natural este văzut complet iluminat de către Soare. Atunci când Luna plină este la perigeu, cea mai mică distanță față de Terra, evenimentul a devenit cunoscut mai nou drept „SuperLună” („SuperMoon” în limba engleză). Termenii de „Lună sângerie” sau „SuperLună” nu au nicio relevanță științifică, fiind însă utilizați în limbajul comun și mediatic.

Eclipsa totală de Lună 2022 poate fi urmărită prin intermediul acestor transmisiuni în direct:
The Virtual Telescope Project – The 16 May 2022 Total Lunar Eclipse: a live, international event

NASA – Watch a Total Lunar Eclipse (NASA Science Live)

Griffith Observatory – Total Lunar Eclipse, May 15, 2022

Time and Date – Total Lunar Eclipse – May 15/16, 2022