Pentru prima dată în istoria umanității, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a depășit pragul de 400 ppm la nivel global, în luna martie 2015. Cercetătorii susțin că valorile actuale sunt cu cel puțin 120 ppm mai mari decât în perioada preindustrială și ar putea fi cele mai mari din ultimele milioane de ani. Dacă 2014 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, anul 2015 ne-ar putea aduce o vară tropicală.
Depășirea valorii de 400 ppm (părți pe milion) la nivel global nu este chiar o surpriză, media lunară a concentrației de CO2 din atmosferă a trecut pentru prima dată acest prag în întreaga emisferă nordică în luna aprilie 2014. Noile date, furnizate de NOAA și bazate pe măsurători efectuate în 40 de locații de pe Terra, arată că media globală lunară din luna martie 2015 este de 400,83 ppm.
Cercetătorii consideră depășirea acestui prag la nivel planetar drept „un punct de referință semnificativ”, ce marchează importanța influenței omului asupra mediului. Conform datelor de până acum, concentrația de CO2 a crescut cu mai mult de 120 ppm față de perioada preindustrială, jumătate din această creștere fiind înregistrată după 1980. Concentrațiile din prezent sunt considerate la un nivel „fără precedent” în cel puțin un milion de ani.
Anul trecut, Organizația Meteorologică Mondială aprecia valorile înregistrate drept o reconfirmare a influenței activităților antropice asupra schimbărilor climatice și un semnal de alarmă pentru urgentarea acțiunilor menite să stopeze fenomenul. În timpul trecut, nu s-a concretizat nimic important, discuțiile rămânând în zona demagogiei politice.
Conform majorității comunității științifice, efectele încălzirii globale se vor agrava, schimbările climatice afectând întreaga planetă. Dacă tendințele încălzirii globale din ultimele șase decenii sugerau că anul 2015 ar putea fi „cel mai fierbinte” de până acum, titlul a fost deja adjudecat de anul 2014. Deși variația sezonieră datorată vegetației ar putea menține nivelul de CO2 din emisfera nordică sub 400 ppm în lunile următoare, vara 2015 ar putea fi marcată de fenomene meteo extreme, cum ar fi valurile de căldură și ploile torențiale.
2014 Hottest Year On Record (NASA & NOAA)
Global Rainfall and Snowfall Map
Sursă: NOAA