Hayabusa2 și asteroidul Ryugu (video)

Misiunea spațială Hayabusa2 a ajuns cu bine la asteroidul Ryugu și a transmis primele imagini ale suprafeței acestuia. În perioada următoare, sonda spațială va realiza observații din ce în ce mai detaliate pentru a determina locația optimă din care să recolteze probe de sol. Dacă totul decurge conform planului, în 2020 vom primi un colet special din spațiu – bucăți din asteroidul Ryugu.

Misiunea Agenției de Explorare Aerospaţială din Japonia (JAXA) Hayabusa2 a fost lansată în data de 3 decembrie 2014 de la Centrul Spațial Tanegashima, la bordul unei rachete H-IIA.

Pentru a câștiga viteză, sonda spațială a efectuat o manevră de asistență gravitațională, trecând pe lângă Pământ în noiembrie – decembrie 2015.

În luna iunie 2018, sonda a început să se apropie treptat de asteroid, imaginile transmise devenind din ce în ce mai clare.

În data de 27 iunie 2018, JAXA a confirmat plasarea Hayabusa2 la o distanță de 20km față de asteroidul Ryugu și a furnizat cea mai detaliată imagine de până acum.

Ryugu
Asteroidul Ryugu fotografiat de Hayabusa2 / imagine: JAXA, University of Tokyo and collaborators

Denumit provizoriu 1999 JU3, asteroidul a primit denumirea oficială Ryugu în 2015, numele fiind inspirat de o poveste din folclorul japonez. Ryugu este un asteroid din clasa Apollo, clasificat drept un obiect potențial periculos deoarece orbita sa se apropie de cea a Pământului (apropiere minimă estimată la 95400 km). Astronomii consideră Ryugu un asteroid de tip C, solid și care ar trebui să aibă în compoziție materie organică și apă.

În luna iulie 2018, Hayabusa2 va studia asteroidul de la o distanță de 5 km, iar din august de la o distanță de numai 1 km. Cercetătorii vor încerca să determine locația optimă pentru detonarea unei încărcături explozive de 2kg, care ar trebui să creeze un crater din care să fie colectate probe de sol. De asemenea, Hayabusa2 va încerca să plaseze pe asteroid MINERVA2, o încărcătură ce conține trei mini roboți de explorare: MINERVA-II-1A și B, MINERVA-II-2. Cu ajutorul acestora și al imaginilor obținute de Hayabusa2, va fi ales locul în care să ajungă proba MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout). Roboții MINERVA și MASCOT pot „țopăi” pentru a se repoziționa pe suprafața asteroidului, iar ultimul are și o serie de instrumente științifice: MicrOmega (spectrometru infraroșu), MAG (magnetometru), MARA (radiometru) și CAM (cameră foto).

Dacă toate operațiunile vor decurge conform planului, Hayabusa2 ar urma să părăsească asteroidul Ryugu în noiembrie – decembrie 2019 și să aducă probele de sol pe Pământ în decembrie 2020. Până atunci, așteptăm mult mai multe imagini detaliate ale asteroidului, așa cum ne-a trimis Rosetta cu și de pe cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko.

Sursă: JAXA