Imaginile săptămânii – Cea mai întunecată regiune din Univers

Săptămâna trecută a debutat cu anunțul Organizației Meteorologice Mondiale privind valorile record ale concentrației de dioxid de carbon din atmosferă, sursă a schimbărilor climatice, dar au fost și vești mai bune. În Australia a fost semnalată o meduză de un „violet electric” ce ar putea fi o specie nouă, iar cercetătorii indieni au descoperit cu surprindere că o mică viespe are un ac zincat.

Uraganul Amanda a fost semnalat în data de 23 mai și este considerat primul din sezonul 2014 de uragane din cele două continente americane. Primul clip prezintă dimensiunea furtunii în data de 25 mai, iar cel de-al doilea cum s-a stins uraganul înainte de a atinge țărmul.
Cloudsat Satellite Images of Amanda

NOAA’s GOES-West Satellite Captures Amanda

Pe lângă sateliți, NASA folosește pentru a monitoriza uraganele și două avioane fără pilot denumite Global Hawk în cadrul misiunii HS3 – Hurricane and Severe Storm Sentinel.

Primăvara a venit și în regiunile nordice, iar în imaginea următoare se poate observa cum planctonul a colorat apele din Golful Alaska.

Alaska Gulf
Plancton în Golful Alaska / imagine Norman Kuring/NASA

În Indonezia, vulcanul Sangeang Api a erupt puternic în data de 30 mai afectând traficul aerian din zonă.

Cu ajutorul telescopului spațial Spitzer, cercetătorii NASA au obținut o nouă imagine a constelației Serpens (Șarpele), mai exact o regiune în care se formează stele noi, aflată la 750 ani lumină de Terra.

Serpens Cloud Core
Serpens Cloud Core / imagine NASA

Tot telescopul Spitzer a furnizat o imagine a unui nor de praf atât de dens încât o parte a regiunilor sale au fost considerate cel mai întunecat loc din Univers, descoperit până acum. Mai multe imagini și explicații pe pagina NASA – Mapping the Densest Dusty Cloud Cores.

cel mai intunecat loc din univers
Cea mai întunecată regiune din Univers / imagine NASA/JPL-Caltech/University of Zurich

Astronomii din cadrul observatorului ESO La Silla au obținut o nouă imagine a roiului de stele NGC 3590, aflat la aproximativ 7500 ani lumină de Pământ, în constelația Carina (Carena). Imagini la rezoluție mai mare, inclusiv sub formă de wallpaper, sunt disponibile pe pagina ESO.

NGC 3590
Roiul de stele NGC 3590 / imagine ESO/G. Beccari

IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph) a observat o erupție solară puternică în data de 9 mai. Conform NASA, erupția a fost de 5 ori mai lată decât Pământul și de 7,5 ori mai înaltă.
NASA | A First for IRIS: Observing a Gigantic Solar Eruption

Prototipul proiectului Morpheus, pe care l-am văzut în primul test în decembrie 2013 și din nou în martie 2014, a efectuat acum primul zbor de noapte, aterizând cu bine cu ajutorul sistemului automat de detecție a solului.

La finalul unei zile cu mai multe furtuni, fotograful Manolis Thravalos a surprins un curcubeu pe insula Samos, Grecia.

Samos rainbow
Curcubeu pe insula Samos / imagine Manolis Thravalos