Variații sezoniere de metan pe Marte (video)

metan pe Marte
Variațiile sezoniere de metan pe Marte / ilustrație NASA/JPL-Caltech

Cercetătorii susțin că au detectat variații sezoniere ale concentrației de metan din atmosfera planetei Marte cu ajutorul misiunii robotice Curiosity. Pentru moment, nu se cunoaște originea metanului și nici vârsta lui. Rezultate mai concrete sunt așteptate în perioada următoare de la misiunea europeano-rusă ExoMars, respectiv satelitul Trace Gas Orbiter (TGO).

Încă din 2014, robotul Curiosity a detectat metan și alte molecule organice pe Marte, deși instrumentele sale nu au fost special proiectate pentru asta. Acum, cercetătorii au utilizat suita de instrumente SAM (Sample Analysis at Mars) pentru a „mirosi” atmosfera rarefiată a planetei timp de aproape trei ani marțieni, echivalentul a aproape șase ani pe Pământ.

Conform studiului „Background levels of methane in Mars’ atmosphere show strong seasonal variations” publicat în revista Science, concentrația de metan variază sezonier între aproximativ 0,24 și 0,65 ppbv (părți pe miliard, în volum). Cercetătorii nu știu dacă metanul este de origine biologică, produs prin metanogeneză, ori a rezultat în urma unor interacțiuni dintre apă și roci (vezi și Apă lichidă pe Marte?). De asemenea, nu se știe dacă metanul este antic, produs în urmă cu milioane sau miliarde de ani, ori dacă este încă generat în solul și subsolul planetei. În clipul următor, cercetătorii NASA oferă mai multe detalii despre descoperire.

Recent, satelitul Trace Gas Orbiter (TGO) și-a început observațiile științifice, iar întreaga comunitate academică așteaptă primele rezultate. TGO a fost special conceput pentru a detecta nu doar existența metanului, ci și posibila sa origine. Datele culese de satelit ar putea aduce dovezi în privința originii biologice a metanului și altor molecule organice. Până la noi rezultate, articolul Călătoria spre Marte. Când, cine și de ce? rămâne de actualitate.

Surse: Science. NASA