Top 10 specii noi 2018

Pentru anul 2018, topul zece al noilor specii descoperite și descrise cuprinde o primată din familia Hominidae, un pește din adâncurile Oceanului Pacific și alte vietăți ce au atras atenția cercetătorilor consultați de Institutul Internațional pentru Explorarea Speciilor (IISE). Ca în fiecare an, obiectivul unui top 10 specii noi este de a aduce în atenție necesitatea protejării biodiversității și speciile în pericol de dispariție.

IISE publică anual topul pentru a marca ziua de naștere a naturalistului Carolus Linnaeus. Cele zece specii sunt selectate de un comitet internațional de taxonomiști dintre speciile descoperite sau descrise în ultimele 12 luni. Ordinea lor nu are relevanță, fiecare specie fiind la fel de importantă.

Pongo tapanuliensis – Urangutanul Tapanuli din Sumatra (Indonezia) a fost recunoscut ca o specie distinctă datorită analizelor genetice. Cercetătorii susțin că un grup izolat de aproximativ 800 urangutani diferă de restul exemplarelor de pe insulă, de care s-ar fi separat ca specie distinctă în urmă cu aproximativ 3,38 milioane de ani.

Pongo tapanuliensis
Pongo tapanuliensis / foto ©Andrew Walmsley

Pseudoliparis swirei este un pește din familia Liparidae, descoperit în Groapa Marianelor la adâncimi cuprinse între 6898 și 7966 metri. Un alt pește a fost filmat la 8143m, dar cercetătorii nu sunt siguri dacă este aceeași specie. Mai multe detalii și video aici: Record de adâncime pentru un pește.

Pseudoliparis swirei
Pseudoliparis swirei / foto ©Schmidt Ocean Institute

Dinizia jueirana-facao este un arbore din Brazilia ce poate ajunge până la 40m, dar face parte din familia leguminoaselor (Fabaceae), împreună cu fasolea și mazărea. Spre deosebire de acestea, tecile arborelui pot ajunge până la 50cm lungime.

Dinizia jueirana-facao
Dinizia jueirana-facao / foto Gwilym P. Lewis

Epimeria quasimodo a primit numele personajului imaginat de Victor Hugo datorită aspectului său. Crustaceul a fost descoperit în Oceanul Antarctic și măsoară cca. 50 mm.

Epimeria quasimodo
Epimeria quasimodo / foto Cédric D’udekem D’acoz, ©Royal Belgian Institute Of Natural Sciences

Nymphister kronaueri este un gândăcel de numai 1,5 mm lungime care trăiește doar atașat de furnicile din specia Eciton mexicanum din Costa Rica.

Nymphister kronaueri
Nymphister kronaueri / foto © D. Kronauer

Ancoracysta twista este un organism eucariot ce nu pare înrudit cu nicio altă specie cunoscură. Deoarece a fost descoperit într-un coral din acvariul Institutului de Oceanografie Scripps din San Diego, cercetătorii nu sunt siguri de unde provine.

Ancoracysta twista
Ancoracysta twista / foto Denis V. Tiknonenkov

Sciaphila sugimotoi a fost descoperită pe insula Ishigaki din Japonia și este o plantă heterotrofă. În loc să folosească fotosinteza, floarea trăiește în simbioză cu o ciupercă de la care își extrage nutrienții. Sciaphila sugimotoi măsoară doar 10 cm și înflorește în septembrie-octombrie.

Sciaphila sugimotoi
Sciaphila sugimotoi / foto Takaomi Sugimoto

Thiolava veneris este o bacterie descoperită după ce a colonizat o arie marină devastată de vulcanul Tagoro din Insulele Canare. Bacteria a format un covor de aproximativ 2000 metri pătrați pe care cercetătorii l-au denumit „părul lui Venus”.

Thiolava veneris
Thiolava veneris / foto Miquel Canals, University Of Barcelona, Spain

Wakaleo schouteni a trăit în urmă cu aproximativ 23 milioane de ani în Australia și era un leu marsupial de dimensiunea unui câine.

Wakaleo schouteni
Wakaleo schouteni / ilustrație Anna Gillespie

Xuedytes bellus este un gândac de aproximativ 9 mm ce se remarcă prin forma neobișnuită a corpului. Descoperit într-o peșteră din Du’an, provincia Guangxi din China, Xuedytes bellus trăiește în întuneric permanent.

Xuedytes bellus
Xuedytes bellus / foto Sunbin Huang & Mingyi Tian

Pentru edițiile anterioare puteți vizita Top 10 specii noi 2014, Top 10 specii noi 2015, Top 10 specii noi 2016șiTop 10 specii noi 2017.

Sursă: ESF