Noul top 10 specii noi reunește descoperirile importante din ultimul an, în opinia comitetului de taxonomiști din cadrul Institutului Internațional pentru Explorarea Speciilor (IISE). Din aproximativ 18000 specii noi descrise anual, cercetătorii le-au selectat pe cele mai reprezentative, motivând și alegerile făcute. Printre speciile noi pentru știință ale topului din 2015 se regăsesc atât animale sau plante actuale, cât și specii demult dispărute.
În ordine alfabetică după denumirea științifică, noile specii sunt:
Anzu wyliei – un dinozaur cu pene neobișnuit
Anzu wyliei a trăit în urmă cu 68 – 66 milioane de ani, avea pene pe membrele superioare și coadă, un cioc fără dinți și o creastă înaltă în vârful craniului. Gâtul și membrele inferioare erau lungi și subțiri, apropiate de aspectul unui struț. Spre deosebire de păsări, Anzu wyliei avea gheare la extremitățile membrelor superioare.
Balanophora coralliformis (Planta coral) este o plantă parazită descoperită la altitudini cuprinse între 1465 și 1735m pe versantul sud-vestic al Muntelui Mingan din Filipine. Specia se distinge prin tuberculii aerieni care îi conferă un aspect similar coralilor. Pentru că au fost descoperite doar câteva exemplare pe un areal restrâns, Balanophora coralliformis este considerată în pericol critic de dispariție.
Cebrennus rechenbergi – păianjenul flic-flac
Cebrennus rechenbergi este singurul păianjen cunoscut care se deplasează prin flic-flac. Asemenea unui gimnast, păianjenul se deplasează cu viteză pentru scurt timp, apoi se propulsează într-o rotație cu ajutorul membrelor din față și aterizează pe picioarele din spate repetând ciclul.
Cu ajutorul camerelor de filmat de mare viteză, oamenii de știință au stabilit că, deplasându-se în acest mod, păianjenul are o viteză de aproape 2m/s, dublă față de viteza normală. Însă acrobațiile în viteză consumă multă energie, păianjenul folosind aceste sărituri rar, doar pentru a scăpa de prădători.
Dendrogramma enigmatica și discoides, două fosile vii descoperite în Australia
Dendrogramma enigmatica și Dendrogramma discoides sunt două specii descoperite în adâncurile oceanului, iar cercetătorii susțin că nu se se aseamănă cu nicio vietate actuală. În schimb, genul Dendrogramma are mai multe puncte comune cu forme de viață de acum 600 de milioane de ani și ar putea reprezenta o ramură timpurie a arborelui vieții.
Deuteragenia ossarium – viespea „osuar” din China
Deuteragenia ossarium pare să folosească semnalele chimice ale furnicilor moarte pentru a își proteja cuibul, din acest motiv, fiind poreclită „viespea osuar” (Bone-house Wasp).
Limnonectes larvaepartus este o specie de broască din insula Sulawesi, Indonezia, care dă naștere la pui vi. Specia a fost inclusă în listă deoarece este printre puținele care au fertilizare internă și singura cunoscută care dă naștere la mormoloci vi.
Phryganistria tamdaoensis este o nouă insectă din familia Phasmatidae, cunoscute drept „insecte băț” și reunind unele dintre cele mai lungi insecte. Specia a fost descoperită în Parcul Național Tam Dao din Vietnam, vizitat frecvent de entomologi, fapt ce demonstrează că și alte specii similare s-ar putea ascunde în locații considerate binecunoscute.
Phyllodesmium acanthorhinum este un nou melc de mare care a fost ales pentru aspectul deosebit. Specia măsoare între 17 și 28mm și a fost descoperită în apropierea țărmurilor Japoniei.
Tillandsia religiosa este o plantă folosită de către localnicii din Morelos (Mexic) drept decorațiune de Crăciun, dar nu a fost descrisă științific până acum. Planta are frunze verzi de până la 1,5 m lungime și inflorescențe de culoare roșie. Tillandsia religiosa poate fi găsită la altitudini cuprinse între 1800 și 2100m, înflorind în perioada decembrie – martie.
Torquigener albomaculosus este un tip de pește din familia Tetraodontidae care realizează modele complexe în nisip pentru a își atrage partenera. Masculii construiesc cercuri cu modele geometrice care minimizează curenții marini din centru, fapt ce protejează ouăle depuse. Specia a fost descoperită în apropierea insulei Amami-Ōshima din arhipelagul Ryukyu, Japonia.
Autorii selecției susțin că aproximativ 2 milioane de specii au fost descrise până acum, dar se estimează că 10 milioane ar putea aștepta să fie descoperite. Lista de anul trecut poate fi consultată aici Top 10 specii noi 2014, iar alte specii interesante pot fi descoperite urmărind categoria SciNews.ro specii noi.
Sursă: IISE