Imaginile săptămânii – Mină de potasiu

În ultima săptămână am aflat câteva noutăți interesante din cosmos, printre care „insula magică” de pe Titan, pitica albă considerată o „stea de diamant” și cea mai apropiată planetă locuibilă. Mai aproape de noi, a fost descoperită o nouă specie de „șoarece elefant”, iar cercetărorii au reușit să explice cum luminează „scoicile disco”.

Robotul Curiosity a petrecut un an marțian (687 zile terestre) explorând solul Planetei Roșii, iar NASA a prezentat un rezumat al realizărilor de până acum.
Curiosity Rover Report (6/24/2014): Curiosity Completes Its First Martian Year

Pe Terra, NASA a sărbătorit „Ziua Femeii în echipa Curiosity”

Fotograful Vincent Brady a utilizat patru camere pentru a realiza panorame la 360 grade, reușind să surprindă mișcarea aparentă a stelelor pe întreg cerul.
Planetary Panoramas – 360 Degree Night-Sky Time-Lapse

Faza grupelor Campionatului Mondial de Fotbal s-a terminat, printre ultimele meciuri aflându-se și Germania – SUA. Întâlnirea a fost transformată într-un meci amical pe Stația Spațială Internațională de către astronautul german Alexander Gerst și colegii de la NASA Reid Wiseman și Steve Swanson.

Totodată, astronauții au făcut un pariu: dacă câștigă SUA, Alexander Gerst își pictează steazgul american pe cap; dacă Germania câștigă, Steve Swanson și Reid Wiseman se rad în cap. Cum Germania a câștigat întâlnirea oficială, iată și rezultatul pe Stația Spațială Internațională.

Fotograful olandez Marco Langbroek a surprins în nouă fotografii, combinate într-o singură imagine, tranzitul Stației Spațiale Internaționale prin fața Soarelui.

Clorura de potasiu este utilizată pentru producerea îngrășămintelor folosite în agricultură și este extrasă din mine situate în zone aride, cum ar fi mina de potasiu din Moab, Utah. În imagine se pot observa lacurile în care soluția salină este lăsată să se evapore, apa fiind colorată în albastru pentru a grăbi procesul de evaporare.

potash
Iazuri de evaporare la mina de potasiu Moab / imagine NASA