ESA Juice a pornit către Jupiter (video)

Juice
Sonda spațială ESA Juice / ilustrație ESA

Misiunea europeană Juice a fost lansată cu succes într-o călătorie de opt ani către Jupiter. Juice ar urma să studieze în principal sateliții Ganymede, Callisto și Europa în căutarea mediilor favorabile vieții. Misiunea are în plan două premiere: prima sondă care va intra pe orbita unui satelit a unei alte planete din Sistemul Solar și prima sondă care va utiliza o manevră de asistență gravitațională folosindu-se în același timp de Pământ și Lună.

Misiunea Jupiter Icy Moons Explorer, ce s-ar putea traduce „Exploratorul Sateliților Înghețati ai planetei Jupiter” și a fost prescurtată „Juice”, este prima dintre cele mai importante din programul Agenție Spațiale Europene (ESA) Cosmic Vision 2015-2025. Cercetările anterioare indică prezența unor oceane substanțiale sub crusta de gheață a celor trei sateliți, Europa, Ganymede și Callisto, iar Juice ar urma să clarifice existența lor și dacă ar putea susține forme primitive de viață.

Pentru a ajunge și intra pe orbita planetei Jupiter și apoi în jurul satelitului Ganymede, Juice are de parcurs o călătorie complicată ce implică mai multe manevre de asistență gravitațională. Traiectoria sondei poate fi vizualizată în videocipul următor.

În data de 13 aprilie 2023, vremea nu a cooperat și Arianespace a fost nevoită să amâne lansarea din cauza probabilității ridicate ca racheta să fie afectată de decărcări electrice atmosferice.

În data de 14 aprilie 2023, la ora 12:14 UTC (09:14 ora locală, 15:14 ora României), o rachetă Ariane 5 a decolat cu succes de la Centrul Spațial European din Kourou, Guiana Franceză.

După aproximativ 28 de minute de la lansare, sonda Juice s-a separat de treapta superioară a rachetei și a pornit în lunga călătorie către Jupiter.

În perioada următoare, sonda va trece printr-o serie de teste care să confirme funcționarea corectă a instrumentelor. Dacă totul decurge conform planului, Juice va trece prin apropierea Pământului și Lunii în august 2024, apoi aproape de Venus în august 2025, aprope de Terra în septembrie 2026 și ianuarie 2029, urmând a ajunge pe orbita lui Jupiter în iulie 2031.