Recomandări pentru caniculă, temperaturi ridicate

Temperaturile ridicate, mai ales după o perioadă cu valori anormale pentru acest sezon, pot avea efecte nedorite asupra stării de sănătate. Pentru a evita eventualele probleme, Ministerul Sănătății are o serie de recomandări pentru caniculă, sfaturi pentru a ne proteja de temperaturile ridicate. Pe cât posibil, expunerea prelungită la Soare între orele 11 şi 18 trebuie evitată.

De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă:

„În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii – vezi și Fructe și legume – cel puțin 7 porții pe zi) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola – vezi și Consumul maxim recomandat de cafeină) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.”

În cazul copiilor, aveți în vedere și sfaturile din articolele Durerile de cap la copii – cauze și remedii și Necesarul de ore de somn în funcție de vârstă, dar nu uitați nici că expunerea moderată la Soare permite sinteza vitaminei D de către organism.

Surse: Ministerul Sănătății 1, Ministerul Sănătății 2
updated actualizat